Idealny balans słodkości: nie za słodkie, kruchutkie ciasto + nadzienie ze śmietankowych krówek 😍
Rogaliki robi się szybciutko, przepis jest prosty i niewymagający dużych nakładów finansowych, ani super umiejętności.
Nie mogą też nie wyjść, czy się nie udać ... 😃
Jako nadzienie możemy wykorzystać powidła, prażone jabłko, budyń czy nutellę.
Polecam gorąco!
Składniki:
- 3 szkl mąki pszennej
- 1 szkl gęstej śmietany 12% lub 18%
- 1 kostka masła (200g)
- dowolne nadzienie, u mnie śmietankowe krówki
Wykonanie:
Zwijamy rogaliki. Gotowe układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180ºC przez około 25 minut (aż się ładnie zarumienią). Przed podaniem możemy oprószyć cukrem pudrem, albo (tak jak ja) przed włożeniem do piekarnika posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać cukrem.
O, już takie jakby jesienne klimaty :). Brakuje tylko zdjęcia przełamanego rogalika, jak to nadzienie wyszło.
OdpowiedzUsuńNo tak ... tym razem nie pomyślałam o przekroju :-( Nadrobię następnym razem. A jesień?? Nieuchronnie puka do drzwi ......
Usuńjak pięknie ciasto się rozwarstwia, niczym francuskie. Super.
OdpowiedzUsuńDokładnie Krysiu, ciasto pieknie sie rozwarstwia i jest mało słodkie - czyli tak jak lubię :-))
Usuńpiękne te rogaliki i filiżanka z słoniem
OdpowiedzUsuńOj tak :-) Filiżanka ujęła moje serducho od pierwszego wejrzenia :-))))
Usuń