piątek, 20 września 2019

PLACKI ZIEMNIACZANE Z SOSEM KURKOWYM

Takie danie chyba nie wymaga rekomendacji 😍 Chrupiące placki ziemniaczane z pysznym sosem kurkowym ... 
Niebo w gębie!😋



Składniki na placki:
  • ok 1 kg ziemniaków
  • 2 cebule
  • sól
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • olej

Wykonanie:


Ziemniaki umyte i obrane ścieramy na tarce na oczkach wraz z cebulą. Dodajemy roztrzepane jajka, mąkę, sól, ew.odrobinę pieprzu - mieszamy dokładnie. Olej rozgrzewamy na patelni i kładziemy łyżką ciasto ziemniaczane na rozgrzanym oleju. Smażymy na złoty kolor z obu stron.

Składniki na sos:
  • 200 g kurek
  • 1 cebula
  • masło klarowane
  • sól
  • pieprz
  • śmietana 18%

Wykonanie: 

Kurki bardzo dokładnie oczyścić. Najlepiej zalać je dużą ilością wody ze solą. Bez trudu wypływają wtedy na wierzch wszystkie zanieczyszczenia. Następnie wrzucić do wrzącej i osolonej wody z dodatkiem szczypty cukru i blanszować ok. 3 minut. Odcedzić. Większe pokroić. Cebulę obrać i posiekać. Na patelni rozgrzać klarowane masło. Podsmażyć cebulę, następnie dorzucić posiekany czosnek i kurki. Smażyć całość około 10 minut. Następnie wlać śmietanę 18%, posolić i popieprzyć (nie mocno, przyprawy nie powinny zdominować smaku tych delikatnych grzybów). Dusimy całość do miękkości grzybów i lekkiego odparowania sosu. Na koniec posypać posiekaną natką pietruszki. 



poniedziałek, 16 września 2019

PYSZNY BIGOS Z CUKINII Z KURKAMI

Kto jeszcze nie robił tego pysznego bigosu koniecznie musi wypróbować przepis 😃 Szybki bigos z cukinii, jest taką letnią i lżejszą alternatywą dla tradycyjnego bigosu z kapustą, mięsem i bardziej tłustą kiełbasą. 
Robi się go szybciutko, a pomijając kurki jest daniem tanim... 
i smacznym.



Składniki:
  • 3-4 średnie cukinie
  • 2  marchewki
  • 2 cebule
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 200-300 g kurek lub pieczarek (jeśli nie lubimy pomijamy grzyby)
  • 2-3 pętka dowolnej chudej kiełbasy (u mnie z piersi kurczaka)
  • koncentrat pomidorowy
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • słodka papryka
  • ostra papryka
  • sól
  • pieprz
  • olej lub smalec do smażenia

Wykonanie:


Cukinie myjemy, obieramy ze skórki i ew. usuwamy pestki, a następnie ścieramy na tartce o grubych oczkach. Solimy i odciskamy mocno z nadmiaru  soku. Kurki (pieczarki) czyścimy. Marchewkę ścieramy na tarce, kroimy cebulę, pieczarki (jeśli dodajemy je), kiełbasę i czosnek. Na rozgrzanym oleju (lub smalcu) w dużym garnku lub na szerokiej patelni  podsmażamy cebulę, czosnek, nastepnie dodajemy kiełbasę, nasze grzyby i marchewkę. Całość mieszamy i smażymy około 10 minut. Na koniec dodajemy cukinię, koncentrat i przyprawy. Mieszamy. Podlewamy całość odrobiną wody i dusimy do miękkości. 





Warzywa dyniowate 2019 część II

sobota, 7 września 2019

KRUCHE ROGALIKI Z NADZIENIEM Z KRÓWEK

Idealny balans słodkości: nie za słodkie, kruchutkie ciasto + nadzienie ze śmietankowych krówek 😍
Rogaliki robi się szybciutko, przepis jest prosty i niewymagający dużych nakładów finansowych, ani super umiejętności. 
Nie mogą też nie wyjść, czy się nie udać ... 😃
Jako nadzienie możemy wykorzystać powidła, prażone jabłko, budyń czy nutellę. 
Polecam gorąco!



Składniki:
  • 3 szkl mąki pszennej
  • 1 szkl gęstej śmietany 12% lub 18%
  • 1 kostka masła (200g)
  • dowolne nadzienie, u mnie śmietankowe krówki

Wykonanie: 

Do przesianej mąki dodajemy posiekane masło. Chwilę wyrabiamy po czym  wlewamy śmietanę. Wyrabiamy ciasto. Formujemy kulę,  zawijamy ją  w folię i wkładamy do lodówki na około 30 minut. Następnie wyjmujemy i dzielimy na 4 części. Każdą z części ciasta rozwałkowujemy cienko nadając mu kształt koła i dzielimy na 8 części (powstanie 8 trójkątów). Na podstawie każdego trójkąta nakładamy nasze nadzienie. U mnie tym razem były to pokrojone, śmietankowe krówki.



Zwijamy rogaliki. Gotowe  układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180ºC przez około 25 minut (aż się ładnie zarumienią). Przed podaniem możemy oprószyć cukrem pudrem, albo (tak jak ja) przed włożeniem do piekarnika posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać cukrem. 








środa, 4 września 2019

ZUPA Z ŻÓŁTEJ FASOLKI, KALAFIORA I KUREK


Dziś połączyłam w mojej zupie wszystko co uwielbiam: żółtą fasolkę szparagową, kalafiora i  pierwsze malutkie kurki, które udało mi się kupić 😍 
Zupa wyszła przepyszna ... 
Jest bardzo gęsta i aromatyczna, dlatego nie dodaję już do niej dodatkowo ziemniaków czy makaronu (zbędne węglowodany 😉).




Składniki:
  • 1 skrzydło z indyka
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 1/2 kg żółtej fasolki szparagowej
  • 1/2 kalafiora
  • garść kurek
  • sól
  • pieprz
  • liść laurowy
  • słodka śmietanka 18%
  • koperek

Wykonanie


Skrzydło myjemy, zalewamy wodą w dużym garnku, solimy, wrzucamy liść laurowy  i gotujemy do miękkości. Następnie wyjmujemy na talerz, a do wywaru dodajemy pokrojoną w kawałki fasolkę, włoszczyznę i różyczki kalafiora. W czasie kiedy zupa się gotuje na patelni podsmażamy na klarowanym maśle cebulkę, a następnie dodajemy oczyszczone kurki. Smażamy całość chwilę, po czym przekładamy do gotującej się zupy. Gotujemy do miękkości warzyw. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Na koniec wlewamy zahartowaną wcześniej śmietankę - zagotowujemy i zdejmujemy z gazu. Dorzucamy posiekany koperek i obrane mięso z indyka.