środa, 15 maja 2019

DROBIOWE PALUCHY OTULONE BOCZKIEM



Fajny i smaczny pomysł na imprezową przekąskę lub ciepłą kolację. 




Składniki:
  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • boczek wędzony w plasterkach 
  • słodka i ostra papryka
  • sól
  • olej
Wykonanie:

Pierś w kurczaka kroimy wzdłuż na około centymetrowe paski. Każdy pasek posypujemy papryką, lekko solimy, uważając, aby nie przesadzić z solą (boczek wędzony przeważnie jest dość mocno słony). Na rozgrzanym oleju obsmażamy kurczaka z każdej strony. Przekładamy na talerz. Kiedy kurczak lekko przestygnie, każdy pasek zawinamy w plasterek boczku. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut. 







poniedziałek, 6 maja 2019

PASTA Z ŁOSOSIA, JAJEK I PRAŻONEGO SŁONECZNIKA

Co tu dużo pisać  😏 Pyszna ... delikatna ... z chrupiącym, podprażonym wcześniej słonecznikiem. Wzbogacona o dużą ilość natki ... 
Jedna z moich faworytek 😍 Zapraszam 😃




Składniki:
  • kawałek wędzonego łososia (około 150g)
  • 4 ugotowane na twardo jajka
  • 50 g prażonego słonecznika
  • majonez
  • 1 łyżeczka musztardy
  • pieprz
  • natka pietruszki

Wykonanie:


Słonecznik prażymy na suchej patelni, aż uzyskamy lekko orzechowy zapach i złoty kolor. Odstawiamy do wystygnięcia. Jajka ścieramy na tarce na oczkach, dodajemy poduszonego widelcem łososia, majonez, musztardę, pieprz, posiekaną natkę oraz słonecznik. Mieszamy. Odstawiamy do lodówki na 30 minut.