środa, 2 stycznia 2019

MAKARON Z MIESZANKĄ GRZYBÓW, NATKĄ I TYMIANKIEM

Faza na grzyby u mnie trwa 😍 
Mimo, że nie jest to u nas produkt tani, pozwalam sobie od czasu do czasu na takie grzybowe szaleństwo 😎 Uwielbiam zupę grzybową, sos grzybowy, grzyby ze śmietaną, a dziś ... serwowałam makaron z grzybami. Mieszanymi. Były mrożone podgrzybki i borowiki oraz świeże grzyby shiitake i brązowe pieczarki. Całość podkręcona natką i świeżym tymiankiem.
O matkoooo, jakie to było dobre 😆 I można bez mięsa? - Można 😃 Tylko moją Drugą Połowę ciężko do tego faktu przekonać 😕




Składniki:
  • borowiki
  • podgrzybki
  • brązowe pieczarki
  • shiitake
  • 3 średnie cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • masło klarowane
  • sól
  • pieprz
  • tymianek
  • natka


Ugotowany makaron.

Wykonanie: 


Na klarowanym maśle podsmażamy na złoty kolor cebulę, pod koniec smażenia dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Nastepnie dodajemy pokrojone grzyby i smażymy na małym ogniu mieszając od czasu do czasu. Usmażone grzyby doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Przekładamy do ugotowanego makaronu i całośc przesmażamy chwilę, aby smaki przeszły do makaronu. Gotowe danie posypujemy posiekaną natką i tymiankiem. 






4 komentarze:

  1. Jeden z lepiej prowadzonych blogów. Gdzie się zajrzy, tam coś ciekawego.Wiele przepisów wypróbuję, bo wyglądają bardzo apetycznie.Powodzenia. Myślę,że będę zaglądał tu częściej.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję za miłe słowa :-) Pozdrawiam i zapraszam częściej :-)))

      Usuń
  2. Wszystko dobrze tylko podaj jeszcze ilości poszczególnych składników bo ja jestem niedzielny kucharz ale jak słyszę hasło grzyby to mi sama kuchenka się uruchamia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. "Niedzielny kucharzu" w tym przepisie ilośc składników jest naprawdę dowolna. Nie wiem do jakich grzybów masz dostęp: świeżych w sezonie czy np mrożonych. Jeśli weźmiesz po garści (mniemam, że Twoja garść jest dosyć słusznych rozmiarów) grzybów na ugotowaną paczkę makaronu, to użyjesz ;-))) Jeśli nie masz wszystkich gatunków grzybów, nic się nie stanie, a potrawa nie straci na smaku. Przyprawy zawsze do smaku. Masło klarowane tak 2 łyżki. Oczywiście możesz smażyć na oleju, ale masło podkręca tu smak. Pytaj - jeśli będzie z czymś problem .

      Usuń