Drożdżówki - moja miłość 💓
Takie pyszne, domowe, puszyste kocham miłością bezwarunkową.
A te z makiem stanowią u mnie Nr 1 😍
A te z makiem stanowią u mnie Nr 1 😍
Drożdżówki z przepisu poniżej są mięciutkie,
puszyste i baaaardzo smaczne. Polecam gorąco! 👌
puszyste i baaaardzo smaczne. Polecam gorąco! 👌
- 2 szkl. mąki pszennej tortowej
- 4 czubate łyżki cukru
- 15 g świeżych drożdży
- 1/2 szkl. mleka
- 75 g masła
- 1 jajko
- szczypta soli
- roztrzepane żółtko do posmarowania drożdżówek
- masa makowa do nadzienia ( u mnie gotowa, wzbogacona o bakalie)
Wykonanie:
Przygotowujemy rozczyn: mleko lekko podgrzewamy, dodajemy do niego drożdże, łyżeczkę mąki i łyżeczkę cukru, mieszamy i zostawiamy do wyrośnięcia (ok. 10-15min). Do dużej miski wsypujemy mąkę, resztę cukru, szczyptę soli, dodajemy jajko, ciepłe roztopione masło, oraz wyrośnięty rozczyn z drożdży. Mieszamy i wyrabiamy ciasto, w razie potrzeby podsypujemy lekko mąką, żeby się nie kleiło do stolnicy. Formujemy kulę i wkładamy do miski, przykrywając ściereczką, zostawiamy do wyrośnięcia na ok 1,5 godziny. Wyrośnięte ciasto przekładamy znowu na stolnicę, posypaną mąką i dzielimy na 4 części. Każdą część rozwałkowujemy na placek o grubości 0.5 cm. Wycinamy prostokąty, każdy nacinamy jak na zdjęciu poniżej i na nie naciętą część nakładamy masę makową.
Zwijamy rulon zaczynając od nie naciętej strony z makiem, a następnie sklejamy oba rogi otrzymując w ten sposób okrągłą drożdżówkę a'la kwiatek.
Drożdżówki układamy na blaszce wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą lub wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy roztrzepanym żółtkiem. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 15-20 minut, po czym pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180st przez około 20-25 minut - do uzyskania złotego koloru.
Super wyglądają :)
OdpowiedzUsuńDzięki :-)))
UsuńŚliczne te drożdżówki- kwiatki. Robię dziś. Dziękuję za pomysł na nowy kształt drożdżówek. Pozdrawiam. Ela. P.
OdpowiedzUsuń