piątek, 30 listopada 2018

PULPETY W SOSIE POMIDOROWO-OGÓRKOWYM (Z MIĘSA MIESZANEGO)

Pyszne mięciutkie pulpety tym razem zanurzyłam w sosie pomidorowo-warzywno-ogórkowym 👌 Powiem Wam, że takie danie to kwintesencja smaku! Pulpety są pyszne, a sos treściwy i aromatyczny. Zawsze robię ich duuuży garnek, żebyśmy mieli na 2 dni 😍



Składniki:

  • 600g mięsa mielonego ( u mnie łopatka, karkówka, pierś z indyka, ale sprawdza się też tutaj samo wieprzowe mięso)
  • 2 łyżki kaszy manny
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • sól
  • pieprz
  • słodka papryka
  • majeranek
  • olej
  • 2-3 łyżki wody

Na rozgrzanym oleju podsmażamy posiekaną drobno cebulę wraz z czosnkiem. Mięso mieszamy w misce, dodajemy jajko, przesmażoną (i wystudzoną) cebulę, kaszę manną, przyprawy oraz 2-3 łyżki wody. Mase dokładnie wyrabiamy kilka minut. Następnie wilgotnymi dłońmi formujemy małe pulpeciki. Możemy je po uformowaniu obtoczyć w mące, bułce tartej lub kaszy manny, chociaż to nie jest konieczne. 
Smazżmy na rozgrzanym oleju ze wszystkich stron.

Na sos:

  • 2 cebule
  • 1 papryka czerwona
  • 150 g pieczarek
  • puszka pomidorów w sosie własnym
  • 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego (do smaku)
  • sól
  • pieprz ziołowy
  • słodka papryka
  • olej
  • śmietana 18%
  • 2 ogórki kiszone
  • 2 łyżeczki mąki 
  • natka lub koperek

Na rozgrzanym oleju podsmażamy posiekaną cebulę. Dodajemy pokrojoną paprykę oraz pokrojone pieczarki. Dusimy całośc 10-15 minut. Następnie dodajemy zblendowane pomidory w sosie własnym, starte na drobnych oczkach ogórki  oraz sól, pieprz ziołowy , słodką paprykę i koncentrat pomidorowy. Całość zagotowujemy i zaciągamy mąką rozrobioną w odrobinie zimnej wody. Na koniec dodajemy dla smaku 1-2  łyżki zahartowanej śmietany. Mieszamy, dodajemy zieleninę (koperek lub natkę). Do gorącego sosu przekładamy pulpety. 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz