Znacie? Znaaacie na pewno, bo przepis stary jak 艣wiat 馃槉
Czarny salceson to chyba jedno z pierwszych ciast, kt贸re nauczy艂am si臋 piec.
Przepis by艂 bardzo prosty, a ciasto zawsze sie udawa艂o, i to podoba艂o mi si臋 w nim najbardziej 馃挍 Ostatnio przegl膮daj膮c m贸j stary zeszyt z przepisami odkopa艂am w艂a艣nie kilka fajnych przepis贸w, kt贸re odesz艂y w niepami臋膰
(a szkoda).
(a szkoda).
Sk艂adniki: (u mnie foremka 35cmx23cm - je艣li macie mniejsz膮 ciasto wyjdzie wy偶sze)
- 1 szklanka zsiad艂ego mleka
- 3 ca艂e jaja
- 1/2 szkl cukru
- 1 cukier waniliowy o wadze 16 g.
- 1 1/2 艂y偶eczki sody oczyszczonej
- 3 艂y偶ki kakao
- 3 艂y偶eczki d偶emu lub powide艂
Wszystkie sk艂adniki po艂膮czy膰, wymiesza膰 dok艂adnie przy u偶yciu 艂y偶ki.
Kruszonka: sk艂adniki i przepis wykonania tutaj
Ja zrobi艂am j膮 do tego ciasta z podw贸jnej ilo艣ci sk艂adnik贸w.
Dodatkowo:
1 szkl. dowolnych, mi臋kkich owoc贸w (mog膮 by膰 z kompotu). U mnie agrest.
Wszystkie sk艂adniki na ciasto wymiesza膰 w misce r贸zg膮 lub 艂y偶k膮. Do masy doda膰 wyrobion膮 kruszonk臋 i owoce. Wymiesza膰 ca艂o艣膰. Wyla膰 na blach臋 wy艂o偶on膮 papierem do pieczenia. Wstawi膰 do piekarnika nagrzanego do 180stopni. Piec ok. 45 minut.
Nigdy nie jad艂em takiego ciasta. Przyznam, 偶e przepis mnie bardzo zainteresowa艂 i mo偶e spr贸buj臋 zrobi膰 :)
OdpowiedzUsu艅Witam.Jaka ilo艣膰 m膮ki jest potrzebna do ciasta?
OdpowiedzUsu艅Nie ma tutaj w sk艂adnikach m膮ki 馃槉 M膮ka jest potrzebna do zrobienia kruszonki, kt贸r膮 mieszamy p贸藕niej z podanymi sk艂adnikami. W razie w膮tpliwo艣ci pytaj na fb, wyt艂umacz臋 wszystko.
Usu艅Ani oleju czy mase艂ka?
OdpowiedzUsu艅Dok艂adnie tak jak poda艂am sk艂adniki 馃榾
Usu艅