niedziela, 29 lipca 2018

CIASTECZKA CYTRYNOWE Z KRUSZONKĄ

Nigdy dotąd nie piekłam ciastek z kruszonką. Ale, że od drożdżówki zostało mi jej dość sporo postanowiłam wykorzystać ją do pysznych, kruchych cytrynowych ciasteczek. To jeden z lepszych przepisów na ciastka z wykorzystaniem tylko i wyłącznie mąki krupczatki. Ciasteczka rozpływają sie w ustach, nie są mocno słodkie (łasuchom proponuję po wierzchu posypać je dodatkowo cukrem waniliowym) i wytrzymują nie zmienione w smaku 4-5 dni spokojnie ... a może i dłużej? 😉



Składniki: (na ok. 35-40 szt)
  • 3 szklanki mąki krupczatki
  • 250 g zimnego masła (82% tłuszczu, nie margaryna)
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 12% (u mnie 18%)
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • skórka ze sparzonej otartej 1 cytryny lub aromat cytrynowy
Kruszonka: przepis tutaj

Wykonanie: 
Masło, żółtka i śmietana powinny być prosto z lodówki. Jeśli mamy malakser wkładamy wszystkie składniki i rozdrabniamy, aż uzyskamy ziarnistą konsystencję. Jeśli nie - mąkę wysypujemy na stolnicę, robimy wgłębienie, i dodajemy posiekane, zimne masło. Siekamy nożem szybko, aby jak najlepiej połączyć mąkę i masło. Następnie dodajemy cukier puder, cukier waniliowy, żółtka, skórkę cytrynową  oraz śmietanę. Szybko siekamy nożem i następnie zagniatamy  i owijamy folią. Wkładamy na 2-3 godz. do lodówki. Ja przygotowałam sobie ciasto poprzedniego dnia wieczorem, i trzymałam w lodówce do następnego dnia. Po tym czasie stolnicę oprószamy lekko krupczatką. Rozwałkowujemy ciasto na grubość ok. 0,5 cm. Wykrawamy ciasteczka dowolnymi foremkami. Każde smarujemy rozkłóconym białkiem o posypujemy kruszonka. 
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st, na około 12-14 min.





środa, 25 lipca 2018

SCHABOWE ZAWIJAŃCE Z PIECZARKAMI Z NUTĄ CZOSNKU

Schab to bardzo wdzięczny kawałek chudego mięsa. Jednak wciąż chyba najczęściej serwujemy go w starej, tradycyjnej wersji rozklepanego kotleta panierowanego w bułce. Ta stara , klasyczna wersja schaboszczaka jest bardzo smaczna (nie powiem 😉), ale może warto czasem odczarować naszego kotleta i podać go w formie roladek?
 Pomysłów na farsz do takich roladek jest co nie miara. 
U mnie dziś - farsz z pieczarek, marchewki 
i cebuli z odrobiną czosnku. 
Polecam 😊



Składniki:
  • kilka plastrów schabu
  • 7-8 pieczarek
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 mała marchewka
  • 2-3 jajka (do panierowania)
  • 2 łyżki mąki
  • bułka tarta
  • olej
  • sól
  • pieprz ziołowy
Wykonanie:

Zaczynamy od przygotowania farszu. Pieczarki kroimy drobniutko. Podsmażamy je na rozgrzanym oleju. Dodajemy pokrojoną cebulę i startą na małych oczkach marchewkę. Dusimy całość, na koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz.
Schab rozbijamy na cienkie plastry. Każdy plaster solimy i pieprzymy. Na każdy z nich nakładamy przygotowany farsz. Zwijamy ciasno, formując roladkę. Obtaczamy najpierw w mące, następnie w rozkłóconym jajku, a na końcu w bułce tartej. Smażymy na złoto na oleju, obracając je, aby przesmażyły nam się równomiernie ze wszystkich stron. 





wtorek, 17 lipca 2018

DROŻDŻOWE BUŁECZKI Z JAGODAMI.

Drożdżowe bułeczki z kruszonką, to jest to, na co mam zawsze ochotę 😍  Uwielbiam z dowolnym nadzieniem, a nawet i bez. Ale te z jagodami w środku to już dla mnie istne "niebo w gębie". 👌💗


Składniki (na  ok. 13  sztuk):
  • 500  mąki pszennej
  • 30 g drożdży świeżych
  • 3 łyżki roztopionego masła
  • 1/2 szklanki  mleka
  • 2 jaja+2 żółtka
  • 1 łyżka domowego cukru waniliowego
  • 1/2 szkl. cukru
  • szczypta soli
  • kilka kropli aromatu cytrynowego
  • 1 jajko (do posmarowania bułek)
 Na kruszonkę:
  • 120 g mąki pszennej
  • 60 g cukru
  • 60 g miękkiego masła


Na nadzienie:
  • 200g jagód
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej (wszystkie składniki wymieszać)


Wykonanie: 
Zrobić rozczyn: z rozkruszonych drożdży, łyżeczki cukru, łyżeczki mąki i części podgrzanego wcześniej mleka. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym. Kiedy rozczyn wyrośnie, wlać go do miski z przesianą mąką, następnie dodać ubite jaja, roztopione masło, aromat, szczyptę soli  i wyrobić gładkie ciasto. Przykryć je ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 1h. 
Gdy ciasto podwoi objętość jeszcze raz, krótko wyrobić. Następnie podzielić na mniej więcej równe części i formować bułeczki, nadziewając jagodami. Technika formowania jest dowolna: można rozwałkować gruby placek i szklanką wycinać kółka, można ukulać podłużny wałek i podzielić go sobie nożem na równe części, a można zwyczajnie odrywać kawałki ciasta, formując w dłoniach płaski placuszek. Następnie układać bułeczki  sklejeniem do dołu na  blaszce uprzednio wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą i odłożyć na pół godziny w ciepłe miejsce, do ponownego wyrośnięcia. Przed pieczeniem posmarować rozkłóconym jajkiem, posypać kruszonką.


Piec w temperaturze 180ºC przez około 25 minut.






środa, 11 lipca 2018

NALEŚNIKI BUDYNIOWE. NAJLEPSZE. DZIŚ Z JAGODAMI.

Naleśniki budyniowe 💗 Aromatyczne, pachnące wanilią i ... latem. Są delikatne i przepyszne. Do przygotowania ich można użyć dowolnego budyniu: śmietankowego, waniliowego ale i też np. czekoladowego czy truskawkowego. Jeśli takie naleśniki mają być posiłkiem dla dzieci proponuję użyć budyniu truskawkowego lub malinowego - naleśniki będą wtedy miały niecodzienny, lekko różowy kolor 😉. My zajadamy naleśniki przeważnie tylko z cukrem, ale tym razem zrobiłam do nich sos jagodowy (jagody + odrobina cukru podduszone w rondelku). Fajnie smakują także np. z cienkimi plasterkami jabłek.
Pycha! 




Składniki:

  • 3 całe jajka
  • 200 ml mleka
  • 200 ml wody (najlepiej mineralna gazowana)
  • szczypta soli
  • 2 łyżki oleju
  • 2 budynie waniliowe bez cukru po 60g każdy 
  • 3 łyżki cukru
  • 150-160 g mąki pszennej
  • + odrobina oleju do smażenia


Wykonanie:


Jaja miksujemy z cukrem i szczyptą soli. Dodajemy olej, proszek budyniowy, mleko i wodę oraz przesiana mąkę. Mieszamy lub miksujemy do połączenia składników. Ciasto ma dosyć rzadką konsystencję, co jest prawidłowe. Odstawiamy je na 30 minut, po czym smażymy na rozgrzanej patelni posmarowanej odrobiną oleju. Zjadamy ciepłe z ulubionymi dodatkami.






I wersja "na różowo" z budyniem truskawkowym.




sobota, 7 lipca 2018

MOZAIKOWE BABECZKI Z NUTELLĄ

Pyszne! 😊 Lekko wilgotne, nie przesłodzone i baaardzo puszyste. 
Jak wszystkie muffinki robi się je bardzo szybko, i do przyrządzenia ich nie potrzeba wielkich kulinarnych zdolności.




Składniki:

  • 2 szklanki mąki 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki cukru 
  • 1 mały cukier waniliowy
  • 1 szklanka kwaśnej śmietany 
  • 1/3 szklanki oleju
  • 3 łyżki nutelli
  • szczypta soli
Wykonanie:

W jednej misce połączyć suche składniki (mąkę, proszek, cukier,cukier waniliowy, sól), w drugiej mokre (jajka, śmietanę i olej). Następnie połączyć zawartość obu misek i dokładnie wymieszać łyżką. Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej z nich dodać nutellę - wymieszać. Do natłuszczonych foremek nakładać na przemian jasne i ciemne ciasto. Piec w 180 stopniach ok. 25 minut.






środa, 4 lipca 2018

KASZANKA Z PIECZARKAMI I CEBULKĄ

Prosto, szybko i tanio. I do tego smacznie. Bo taka kaszanka podana z dobrą kiszoną kapustą i ziemniakami to wg mnie obiad pierwsza klasa!👌



Składniki:

  • 4-5 szt kaszanki
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku (jeśli nie lubimy to pomijamy)
  • 200 g pieczarek
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • olej


Wykonanie:

Cebulę kroimy w kostkę podsmażamy na oleju. Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pokrojone w kostkę pieczarki. Całość smażymy około 10 minut. Kaszankę obieramy z osłonki, kroimy w plasterki i wrzucamy na patelnię. Smażymy z pieczarkami i cebulą, aż do połączenia się składników. Na koniec doprawiamy wszystko solą, pieprzem i majerankiem.