piątek, 23 lutego 2018

FLACZKI Z ŻOŁĄDKÓW DROBIOWYCH

Od lat należę do gorliwych fanów żołądków drobiowych. 
Uwielbiam je praktycznie od dziecka toczyłyśmy z siostrami batalie, do czyjego "pyszczka" ma trafić żołądek po ugotowaniu niedzielnego rosołu. Bo żołądek był jeden - a chętne na niego trzy 😊 Tak więc moja miłość do żołądków trwa do dziś ❤ Uwielbiam gotować na nich zupy (np. krupnik) lub robić pyszny gulasz. A, że zimno za oknem, i wtedy chce nam się porządnie gorącej, rozgrzewającej zupy postanowiłam z moich ukochanych żołądków ugotować zupę a'la flaczki. Mmm ... wyszła przepyszna! Treściwa, pikantna, sycąca ... Polecam spróbować wszystkim, którzy do żołądków drobiowych podchodzą wciąż z dozą ... nieśmiałości 😉



Składniki:
  • ok. 1.5 kg żołądków (kurczak lub indyk)
  • 2 udka z kurczaka
  • 2 marchewki
  • kawałek selera
  • 1 pietruszka
  • 1 łodyga selera naciowego
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • słodka i ostra papryka
  • gałka muszkatołowa
  • majeranek
  • sól
  • pieprz


Wykonanie:

Żołądki drobiowe czyścimy, zalewamy wodą, zagotowujemy i odlewamy wodę. Wyjmujemy na deskę, kroimy w paseczki usuwając ew. błonki. Ponownie wkładamy je do garnka, dodajemy umyte udka, 1 łyżeczkę soli, liście laurowe, ziele angielskie i  gotujemy pod przykryciem na małym ogniu do miękkości. Po około 45 minutach wyjmujemy udka, a dodajemy starta na oczkach włoszczyznę i doprawiamy do smaku  solą, gałką muszkatołową, papryką, pieprzem  i majerankiem. Gotujemy jeszcze około 15 minut. Przed końcem gotowania dodajemy roztarty majeranek oraz pokrojone mięso z udek. 





2 komentarze:

  1. Hmm, ciekawe to jest, wprawdzie flaki zawsze były wołowe ... ale może warto

    OdpowiedzUsuń