wtorek, 29 sierpnia 2017

LETNI KAPUŚNIAK NA PIERSI Z KURCZAKA

Kapuśniak w środku lata???😉 
Niestety nic na to nie poradzę, że strasznie zachciało mi się takiej pysznej, kwaśnej zupki. Zazwyczaj kapuśniak gotuję na wędzonym żeberku, z dodatkiem boczku i kiełbasy. Tym razem wyszła wersja "light", gdyż zupę ugotowałam na piersi z kurczaka. Wyszło lekko i pysznie. Zwłaszcza, że kilka lat temu odkryłam kapustę kiszoną Sandomierską, i do dziś jestem jej wierna. Jest apetyczna, jasna i pysznie kwaśna. 
Idealna do surówki lub ... właśnie do kapuśniaku 😊



Składniki:

  • 1/2 piersi z kurczaka
  • 1/2 kg kapusty kiszonej
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 2 ziemniaki
  • 1/2 szkl. kaszy pęczak
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • sól
  • pieprz
  • majeranek


Wykonanie:

Pierś zalewamy wodą. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, solimy i gotujemy około 15 minut. Po tym czasie do mięsa dodajemy pęczak oraz pokrojone w kostkę warzywa. Kiedy pierś jest miękka wyjmujemy ją na talerzyk, a po ostygnięciu kroimy w dużą kostkę, i ponownie wrzucamy do zupy.
Kapustę szatkujemy zalewamy wodą i gotujemy około 20 minut. Po tym czasie przekładamy do bulionu z mięsem i warzywami. Doprawiamy do smaku przyprawami, i gotujemy całość około 10 minut, aby smaki wzajemnie przeszły. 





czwartek, 24 sierpnia 2017

BABKA Z MĄKI MIGDAŁOWEJ

Przepis na tę pyszną babkę pochodzi z bloga Ania gotuje
Ponieważ po raz pierwszy piekłam coś z mąki migdałowej nie odważyłam się sama "stworzyć" przepisu, zamieniając np zwykłą mąkę pszenną na mąkę migdałową, dlatego, że ma ona zupełnie inną konsystencję i inaczej zachowuje się podczas obróbki. O  korzystnych właściwościach tejże mąki  pisałam tutaj, więc nie będę się powtarzać 😉. A dlaczego akurat moje zainteresowanie padło na mąkę migdałową? Ot z prostej przyczyny ... a mianowicie jest bezglutenowa i niskowęglowodanowa 😊. 
Staram się ostatnio ograniczać węglowodany maksymalnie, a więc szukać alternatywnych produktów (co się okazuje nie jest rzeczą łatwą) do tego, aby funkcjonować normalnie tzn. jeść i pichcić - bo obie rzeczy bardzo lubię 😋❤
Moja migdałowa babka  (a właściwie babka Ani) warta była "zachodu" parzenia, obierania i mielenia migdałów, w celu uzyskania domowej mąki migdałowej. Wyszła bardzo wilgotna (ale nie zakalcowata), z lekko chrupką strukturą i pysznie migdałowym smaku. Przetrwała u mnie zawinięta w lnianą ściereczkę całe 2 tygodnie (tylko dlatego, że dawkuję sobie wszelkie słodkości) bez najmniejszej utraty smaku i aromatu. 
Tak, więc jeśli skusicie się kochani zrobić lub kupić mąkę migdałową z czystym sumieniem polecam przepis.



Składniki:(po mojej modyfikacji)

  • 6 jaj
  • 160 g miękkiego masła
  • 400 g mąki migdałowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • kilka kropli aromatu migdałowego
  • 200 g cukru trzcinowego (u mnie zamiennik - erytrytol)


Wykonanie: 


Jaja miksujemy z cukrem. Po dokładnym rozpuszczeniu się cukru dodajemy po łyżce miękkie masło i aromat. Kiedy masa jest gładka dodajemy do niej mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i całość mieszamy dokładnie łyżką. Ciasto będzie gęste.
Foremkę smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą (chyba, że macie silikonową foremkę tak ja, wtedy nie trzeba jej smarować masłem). Do foremki wykładamy masę. Wyrównujemy łyżką i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175st na około 40-45 minut (do suchego patyczka).





poniedziałek, 21 sierpnia 2017

MĄKA MIGDAŁOWA. DOMOWA.

Ponieważ na moim blogu znajdziecie już niedługo sporo przepisów z wykorzystaniem mąki migdałowej, na wstępie - parę słów o niej 😉 
Poniższe informacje są w większości zaczerpnięte  ze strony naturalnemetody.pl


Mąka migdałowa to jedna z najzdrowszych mąk. Jeśli raz jej spróbujesz, to jest duża szansa, że całkowicie zapomnisz o mące pszennej czy żytniej. Spośród wszystkich bezglutenowych mąk, jest najbardziej uniwersalna i z powodzeniem może stać się podstawą do wielu wspaniałych słodkich wypieków, ale także i chleba.
Bardzo ważny jest fakt, że mąka migdałowa nie zawiera glutenu, dlatego może być bez przeszkód spożywana przez osoby nietolerujące tego białka. Ale to jeszcze nie wszystko. Tego typu mąka ma bardzo wysokie wartości odżywcze. W składzie mączki migdałowej jest aż 20 g białka na 100 g produktu, co sprawia, że jest ona bardzo sycąca. Nie zawiera w swoim składzie gliadyny, która pobudza nasz apetyt. Znajdują się w niej także kwasy tłuszczowe omega-3 (chroniące serce i zapobiegające udarom mózgu) oraz witamina E, wapń, żelazo i potas.
A wady? No cóż zawiera niestety spore ilości tłuszczów nienasyconych omega-6, które stymulują stany zapalne oraz kwasy blokujące wchłanianie się minerałów z pożywienia. W związku z tym nie zaleca się spożywać jej zbyt często i w większych ilościach. Mąka migdałowa powinna być jedynie dodatkiem do diety, a nie jej podstawowym elementem.
Mąkę migdałową kupisz w sklepach ze zdrową żywnością lub przez Internet. Warto jednak wiedzieć, że jest ona niestety droga. Dlatego też wiele osób decyduje się na samodzielnie przygotowanie mąki migdałowej, szczególnie jeśli uda nam się kupić w dobrej cenie migdały. 
Do przyrządzenia mąki najlepiej nadają się łuskane migdały. Jeśli mamy niełuskane, proponuję zalać je wrzątkiem na około 30 minut, a po tym czasie bez problemu obierzemy odstającą łupinkę. Następnie migdały suszymy i mielimy w najzwyklejszym młynku do kawy. Otrzymana w ten sposób mąka zdecydowanie różni się wyglądem od tej pszennej. Jest wilgotna i ma konsystencję mokrego piasku.






środa, 16 sierpnia 2017

MUFFINKI CZEKOLADOWO-WANILIOWE

Muffinki - ❤  proste i  szybkie. 
Lubiane przez dorosłych i dzieci.
Nieskomplikowany przepis gwarantuje, że zawsze wyjdą smaczne.
Zapraszam na aromatyczne, łaciate babeczki 😊



Składniki: (na 12 szt)
  • 280 g mąki
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 120 g cukru
  • 2 całe jajka
  • 250 ml mleka
  • 90 g roztopionego masła
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 2 łyżki ciemnego kakao
Wykonanie:
W jednym naczyniu mieszamy produkty suche czyli mąkę, proszek do pieczenia, sól i cukier. W drugim mokre -  jajka, mleko, płynne masło i ekstrakt z wanilii. Następnie łączymy zawartość obu naczyń, i mieszamy łyżką tylko do połączenia się składników. Całą masę dzielimy na 2 części. Do jednaj dodajemy kakao i dokładnie mieszamy, aż do uzyskania jednolitego koloru ciasta. 
Formę do muffinek wykładamy papilotkami. Nakładamy łyżką na zmianę - ciemne i jasne ciasto. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 185st i pieczemy  około 25 minut.





sobota, 12 sierpnia 2017

ŻEBERKA NA MŁODEJ KAPUŚCIE

Jak tylko rozpoczyna się sezon na młodą kapustę, szaleję z nią w kuchni. Nigdy potem nie smakuje ona tak dobrze jak wiosną i latem. 
Dziś połączyłam ją z pieczonymi żeberkami, które nie pamiętam kiedy jadłam ostatnio 😉 
Wyszło super jedzonko, zajadaliśmy się bez ziemniaków 😊



Składniki:
  • mała główka młodej kapusty
  • 2 cebule
  • łyżka klarowanego masła
  • sól
  • pieprz
  • szczypta cukru 
  • odrobina octu winnego
  • koper

Wykonanie:

Kapustę obieramy z wierzchnich liści. Kroimy w paseczki, wkładamy do garnka i zalewamy wodą z dodatkiem soli. Gotujemy do miękkości ok. 25 minut. Odcedzamy. W tym czasie na klarowanym maśle podsmażamy pokrojone w kostkę cebule, a następnie przekładamy je do ugotowanej kapusty. Doprawiamy solą, pieprzem, cukrem i odrobiną octu (najlepiej winnego, ale spirytusowy też może być). Dorzucamy sporą ilość posiekanego koperku.





Ponadto:
  • 1 kg mięsnych żeberek
  • 1 duża cebula
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • czosnek
  • sól
  • pieprz ziołowy
  • majeranek
  • słodka papryka
  • rozmaryn
  • klarowane masło
  • musztarda grillowa
Przygotowujemy marynatę. Olej mieszamy z musztardą i przyprawami. Żeberka myjemy, dzielimy na części. Każde smarujemy marynatą i odkładamy w chłodne miejsce na około godzinę.  Po tym czasie rozgrzewamy na patelni masło. Na nim podsmażamy żeberka mocno z obu stron. Przekładamy do naczynia żaroodpornego, a na tłuszcz po smażeniu mięsa wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. całość chwilę smażymy po czym przekładamy do naczynia z mięsem. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, przykrywamy, i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na godzinę i 15 minut. 
Na talerz wykładamy gorącą kapustę, na nie układamy żeberka ❤







niedziela, 6 sierpnia 2017

DIPY DO WARZYW LUB MIĘSA - 3 PROPOZYCJE

Dipy czy po prostu sosy na zimno, szczególnie w sezonie letnim cieszą się coraz większym powodzeniem i zainteresowaniem. 
I bardzo dobrze! 😊
 Bo przecież są pyszne i zdrowe. 
Wspaniale komponują się z grillowanym mięsem, kiełbasą czy szaszłykami. Są super przekąską w połączeniu z warzywami (surowymi, ugotowanymi na parze lub grillowanymi). Mam nadzieję, że w niedalekiej przyszłości wyprą całkowicie wielkie michy chipsów, które często goszczą na stołach jako zakąska np. do piwa, czy są chrupane przy oglądaniu tv.
Oczywiście sosy można dowolnie modyfikować, dodając do nich ulubione przyprawy, czy wzbogacając je o ulubione dodatki. 
Możemy robić je tylko z jogurtem, albo dodać do niego trochę majonezu, czy roztartego twarożku. 
Panuje w tej kwestii zupełna swoboda 😉




WARZYWA: (u mnie surowe)
  • seler naciowy
  • ogórek gruntowy
  • papryka żółta i czerwona
Umyć, pokroić dowolnie, ułożyć na półmisku.

DIP SEROWY:
  • 100 g dowolnego  sera pleśniowego
  • 3 łyżki śmietany ukwaszonej 18%
  • 1 łyżka majonezu
  • pieprz
Ser pokruszyć, zblendować wraz z majonezem, śmietaną i przyprawami. Ze względu na słoność sera, tego sosu już nie solę.

DIP CZOSNKOWO - OGÓRKOWY:
  • 2 ogórki gruntowe
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki jogurtu greckiego
  • 1 łyżka majonezu
  • posiekany koperek
  • kilka listków mięty
  • pieprz ziołowy
  • sól
Ogórki obrać, zetrzeć na tarce na oczkach, czosnek przepuścić przez praskę, dodać jogurt, majonez, drobno posiekane listki mięty i posiekany koperek. Doprawić do smaku.

DIP POMIDOROWO-PAPRYKOWY:
  • 1 mięsisty pomidor
  • kawałek czerwonej papryki
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżeczka pikantnego ketchupu
  • posiekany koperek
  • szczypta papryki słodkiej i ostrej
  • sól
Pomidor obrać ze skórki, pokroić na ćwiartki, wykroić gniazdo nasienne i posiekać drobno. paprykę pokroić w drobniutką kostkę. Dodać majonez, śmietanę, ketchup, posiekany koperek i przyprawy. Wymieszać.