Kapu艣niak w 艣rodku lata???馃槈
Niestety nic na to nie poradz臋, 偶e strasznie zachcia艂o mi si臋 takiej pysznej, kwa艣nej zupki. Zazwyczaj kapu艣niak gotuj臋 na w臋dzonym 偶eberku, z dodatkiem boczku i kie艂basy. Tym razem wysz艂a wersja "light", gdy偶 zup臋 ugotowa艂am na piersi z kurczaka. Wysz艂o lekko i pysznie. Zw艂aszcza, 偶e kilka lat temu odkry艂am kapust臋 kiszon膮 Sandomiersk膮, i do dzi艣 jestem jej wierna. Jest apetyczna, jasna i pysznie kwa艣na.
Idealna do sur贸wki lub ... w艂a艣nie do kapu艣niaku 馃槉
Sk艂adniki:
- 1/2 piersi z kurczaka
- 1/2 kg kapusty kiszonej
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- kawa艂ek selera
- 2 ziemniaki
- 1/2 szkl. kaszy p臋czak
- ziele angielskie
- li艣膰 laurowy
- s贸l
- pieprz
- majeranek
Wykonanie:
Pier艣 zalewamy wod膮. Dodajemy li艣膰 laurowy, ziele angielskie, solimy i gotujemy oko艂o 15 minut. Po tym czasie do mi臋sa dodajemy p臋czak oraz pokrojone w kostk臋 warzywa. Kiedy pier艣 jest mi臋kka wyjmujemy j膮 na talerzyk, a po ostygni臋ciu kroimy w du偶膮 kostk臋, i ponownie wrzucamy do zupy.
Kapust臋 szatkujemy zalewamy wod膮 i gotujemy oko艂o 20 minut. Po tym czasie przek艂adamy do bulionu z mi臋sem i warzywami. Doprawiamy do smaku przyprawami, i gotujemy ca艂o艣膰 oko艂o 10 minut, aby smaki wzajemnie przesz艂y.
Ojojoj, jak ja dawno nie jad艂am kapu艣niaczku :)
OdpowiedzUsu艅