sobota, 12 sierpnia 2017

ŻEBERKA NA MŁODEJ KAPUŚCIE

Jak tylko rozpoczyna się sezon na młodą kapustę, szaleję z nią w kuchni. Nigdy potem nie smakuje ona tak dobrze jak wiosną i latem. 
Dziś połączyłam ją z pieczonymi żeberkami, które nie pamiętam kiedy jadłam ostatnio 😉 
Wyszło super jedzonko, zajadaliśmy się bez ziemniaków 😊



Składniki:
  • mała główka młodej kapusty
  • 2 cebule
  • łyżka klarowanego masła
  • sól
  • pieprz
  • szczypta cukru 
  • odrobina octu winnego
  • koper

Wykonanie:

Kapustę obieramy z wierzchnich liści. Kroimy w paseczki, wkładamy do garnka i zalewamy wodą z dodatkiem soli. Gotujemy do miękkości ok. 25 minut. Odcedzamy. W tym czasie na klarowanym maśle podsmażamy pokrojone w kostkę cebule, a następnie przekładamy je do ugotowanej kapusty. Doprawiamy solą, pieprzem, cukrem i odrobiną octu (najlepiej winnego, ale spirytusowy też może być). Dorzucamy sporą ilość posiekanego koperku.





Ponadto:
  • 1 kg mięsnych żeberek
  • 1 duża cebula
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • czosnek
  • sól
  • pieprz ziołowy
  • majeranek
  • słodka papryka
  • rozmaryn
  • klarowane masło
  • musztarda grillowa
Przygotowujemy marynatę. Olej mieszamy z musztardą i przyprawami. Żeberka myjemy, dzielimy na części. Każde smarujemy marynatą i odkładamy w chłodne miejsce na około godzinę.  Po tym czasie rozgrzewamy na patelni masło. Na nim podsmażamy żeberka mocno z obu stron. Przekładamy do naczynia żaroodpornego, a na tłuszcz po smażeniu mięsa wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. całość chwilę smażymy po czym przekładamy do naczynia z mięsem. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, przykrywamy, i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na godzinę i 15 minut. 
Na talerz wykładamy gorącą kapustę, na nie układamy żeberka ❤







1 komentarz:

  1. Wow, ten przepis wygląda naprawdę niesamowicie... muszę koniecznie spróbować nie długo :P

    OdpowiedzUsuń