poniedziałek, 24 lipca 2017

KALAFIOR ZAPIEKANY Z MOZZARELLĄ

Prosto i bardzo smacznie. 
Na szybki obiad lub kolację. 
Lekko i zdrowo.
Alternatywa dla klasycznego kalafiora z masłem i bułką tartą. 
Dla mnie danie pychota 😊 




Składniki:
  • 1 mały kalafior
  • 200 g sera mozzarella (jeśli lubimy duużo sera - zwiększamy ilość)
  • sól
  • pieprz ziołowy
  • natka pietruszki


Wykonanie: 


Kalafior dzielimy na różyczki i gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedzamy. Naczynie żaroodporne smarujemy odrobiną masła. Układamy kalafior, na niego cienkie plasterki sera. Całość posypujemy odrobiną pieprzu ziołowego. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180st na około 15 minut. Po wyjęciu posypujemy posiekaną natką.




piątek, 21 lipca 2017

GOTOWANA WOŁOWINA W SOSIE CHRZANOWYM

Bardzo lubię gotowane mięso ❤ 
Już od dzieciństwa uwielbiam wyjadać mięso z rosołu czy innej zupy. Zdecydowanie bardziej lubię wszelakie gotowane pulpety niż smażone mielone. Tak już mam 😊 Dlatego kiedy mąż ma na obiad soczysty kawał karkówki, ja gotuję dla siebie zupę, albo jakieś mięsko w sosie (najchętniej koperkowym). I tym sposobem wszyscy są zadowoleni 😉 
A, że sos chrzanowy robię bardzo rzadko, mając fajny kawałek chudej wołowiny postanowiłam ugotować go i podać właśnie z sosem chrzanowym. Do tego domowe buraczki. 
Mmmm .... jakie to było dobre 😋❤



Składniki:

  • ok 1,2kg wołowiny bez kości
  • 2 cebule
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 2 łodygi selera naciowego
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • sól
  • pieprz
  • śmietana 18%
  • chrzan
  • 1 łyżka mąki


Wykonanie:


W garnku zagotowujemy lekko osoloną wodę z liściem laurowym i zielem angielskim. Do wrzącej wody wkładamy umyte mięso. Przykrywamy i gotujemy na małym odniu ok 45 minut. Po tym czasie dodajemy obrane i pokrojone na kawałki warzywa. Gotujemy całość na malutkim ogniu do miękkości mięsa. Kiedy mięso jest już miękkie (zależy to od gatunku wołowiny, więc nie podaję dokłądnego czasu gotowania) wyjmujemy je wraz z warzywami na talerzyk. Warzywa możemy wykorzystać np. do sałatki albo zblendować i wrzucić ponownie do sosu, a z wywaru przygotowujemy sos chrzanowy. Odlewamy szklankę bulionu, dodajemy do niego chrzan (ilość zależy od jego ostrości - po prostu do smaku), mąkę. Roztrzepujemy i wlewamy na wrzący bulion. Dodajemy zahartowaną wcześniej śmietanę, zagotowujemy i wyłączamy gaz. Mięso kroimy na mniejsze kawałki i przekłądamy do gorącego sosu. 





niedziela, 16 lipca 2017

GOFRY Z MĄKI KOKOSOWEJ BEZ CUKRU

Ponieważ dopiero co raczkuję w temacie gatunków mąk bezglutenowych, wiedza moja o mące kokosowej jest niewielka 😩 
Szperam w necie, przeglądam, czytam i ... zaczynam teorię obracać w praktykę 😉 Pierwsze ciasto upieczone z mąki kokosowej byłoby naprawdę smaczne, żeby nie ... ksylitol, z którym również uczę się współpracować. Dodałam go stanowczo za dużo, przez co ciasto zyskało szczypiący posmak i niestety wylądowało ... w koszu 😩 
W każdym razie nowe produkty w kuchni są dla mnie wyzwaniem, z którym staram się mierzyć każdego dnia. Dziś poszły "na tapetę" gofry 😊 
Na szczęście efekt końcowy był odwrotny do wspomnianego ciasta. 
Gofry pomimo, że nie są chrupiące wyszły baaardzo smaczne. 
Nie mocno słodkie (ostatnio mocno zredukowałam cukier) i bardzo puszyste. Kleksik ubitej śmietany podkręcił ich smak 😋



Składniki:
  • 40 g stopionego masła o zawartości 82% tłuszczu
  • 40 g mąki kokosowej
  • 5 dużych jaj
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • około 12 g słodziku (u mnie erytrytol, jeśli dodamy zwykły cukier proponuję zwiększyć te proporcje do 20 g, ale cukier i słodkość zazwyczaj każdy postrzega inaczej, więc ile dodamy cukru to już tylko zależy od naszych upodobań smakowych)


Wykonanie: 


Jajka wbijamy do miski, dodajemy słodzik, ubijamy do spienienia. Następnie wlewamy stopione masło i miksujemy całość chwilę. Na koniec wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Odstawiamy na 10 minut, żeby masa uzyskała właściwą sobie gęstość. Gofrownicę smarujemy odrobiną masła (można użyć roztopionego masła i smarować przy pomocy pędzelka), i pieczemy około 4 minuty (czas wypieku zależny jest od mocy naszego sprzętu).





niedziela, 9 lipca 2017

SCHAB W SOSIE ŚMIETANOWO-KURKOWYM

Pyszny, delikatny, mięciutki  schab zatopiony w śmietanowym sosie z dodatkiem pierwszych, maleńkich kurek 😊 Poezja ... inaczej ująć tego się nie da. Danie proste, szybkie, ale niestety jeśli musimy kupić kurki - drogie. Moim zdaniem jednak warto zaszaleć i kupić te 250 g kurek, bo taki kurkowy sosik to istny raj dla podniebienia 💗


Składniki:
  • 6 plastrów schabu ok. 1 cm grubości
  • sól
  • pieprz ziołowy
  • majeranek
  • masło klarowane

Na sos śmietanowo-kurkowy:
  • 250 g kurek
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • śmietana 30% (ilość zależy od tego ile sosu chcemy uzyskać)
  • 1 łyżka śmietany 18% ukwaszonej - dla smaku
  • natka pietruszki


Wykonanie: 


Schab solimy i pieprzymy, posypujemy majerankiem i odkładamy do lodówki na 1h. Na patelni rozgrzewamy masło, na mocno rozgrzane, kładziemy plastry schabu i obsmażamy z obu stron. Podsmażony schab przekładamy do niskiego garnka. Podlewamy szklanką bulionu lub wody. Dorzucamy liść laurowy, ziele angielskie i obraną marchewkę (doda ona słodyczy do naszego sosu). Dusimy na małym ogniu około 40 minut.
Kurki czyścimy z ewentualnego piasku. Cebulę kroimy w kostkę, wrzucamy na masło, na którym smażyliśmy mięso.  Podsmażamy na złoty kolor, po czym podajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, oraz kurki. Mieszamy i smażymy całość na małym ogniu około 15 minut.
Kiedy schab jest już prawie miękki dorzucamy do niego kurki z cebulą. Gotujemy całość chwilę, aby smaki wzajemnie przeszły. Na koniec doprawiamy do smaku i dolewamy śmietanę 30%. Ja dla pogłębienia smaku oprócz słodkiej - 30% dodaję jeszcze łyżkę ukwaszonej 18% (tę należy wcześniej zahartować odrobiną sosu, aby się nam nie zwarzyła). Jeśli lubimy gęsty sos, przed dodaniem śmietany możemy dodatkowo zagęścić go łyżką mąki rozmieszanej w zimnej wodzie, ale ja pomijam już mąkę.
Uwieńczeniem sosu kurkowego jest dla mnie zawsze posiekana natka pietruszki 😊







poniedziałek, 3 lipca 2017

SURÓWKA Z OGÓRKA MAŁOSOLNEGO, PAPRYKI I CEBULI

Baaardzo ją lubię 💖 Jest prosta, szybka, smaczna i niskokaloryczna. 
Pasuje do mięsnego obiadu jak, i do kiełbasy z grilla. 
Polecam! 



Składniki: (ilość każdego z nich dowolna)

  • czerwona papryka konserwowa
  • ogórki małosolne
  • cebula
  • pieprz ziołowy


Wykonanie:

Wszystkie składniki dowolnie pokroić, wymieszać, doprawić odrobiną pieprzu ziołowego i chłodzić w lodówce około 1 godzinę.