poniedziałek, 24 lipca 2017

KALAFIOR ZAPIEKANY Z MOZZARELLĄ

Prosto i bardzo smacznie. 
Na szybki obiad lub kolację. 
Lekko i zdrowo.
Alternatywa dla klasycznego kalafiora z masłem i bułką tartą. 
Dla mnie danie pychota 😊 




Składniki:
  • 1 mały kalafior
  • 200 g sera mozzarella (jeśli lubimy duużo sera - zwiększamy ilość)
  • sól
  • pieprz ziołowy
  • natka pietruszki


Wykonanie: 


Kalafior dzielimy na różyczki i gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedzamy. Naczynie żaroodporne smarujemy odrobiną masła. Układamy kalafior, na niego cienkie plasterki sera. Całość posypujemy odrobiną pieprzu ziołowego. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180st na około 15 minut. Po wyjęciu posypujemy posiekaną natką.




7 komentarzy:

  1. Super przepis, ostatnio bardzo polubiłam mozzarele i kalafior!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda rewelacyjnie i smacznie, a jestem w tym momencie taka głodna... Yhh! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj.. kiedy jestem głodna to wszystko wygląda dla mnie przepysznie ;-) Ale danie jest na prawdę smaczne, zajmuje mało czasu, także zachęcam do zrobienia ;-))

      Usuń
  3. Dla mnie bomba, ja uwielbiam kalafior. Jeszcze w takiej postaci to mega.

    OdpowiedzUsuń