niedziela, 16 lipca 2017

GOFRY Z MĄKI KOKOSOWEJ BEZ CUKRU

Ponieważ dopiero co raczkuję w temacie gatunków mąk bezglutenowych, wiedza moja o mące kokosowej jest niewielka 😩 
Szperam w necie, przeglądam, czytam i ... zaczynam teorię obracać w praktykę 😉 Pierwsze ciasto upieczone z mąki kokosowej byłoby naprawdę smaczne, żeby nie ... ksylitol, z którym również uczę się współpracować. Dodałam go stanowczo za dużo, przez co ciasto zyskało szczypiący posmak i niestety wylądowało ... w koszu 😩 
W każdym razie nowe produkty w kuchni są dla mnie wyzwaniem, z którym staram się mierzyć każdego dnia. Dziś poszły "na tapetę" gofry 😊 
Na szczęście efekt końcowy był odwrotny do wspomnianego ciasta. 
Gofry pomimo, że nie są chrupiące wyszły baaardzo smaczne. 
Nie mocno słodkie (ostatnio mocno zredukowałam cukier) i bardzo puszyste. Kleksik ubitej śmietany podkręcił ich smak 😋



Składniki:
  • 40 g stopionego masła o zawartości 82% tłuszczu
  • 40 g mąki kokosowej
  • 5 dużych jaj
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • około 12 g słodziku (u mnie erytrytol, jeśli dodamy zwykły cukier proponuję zwiększyć te proporcje do 20 g, ale cukier i słodkość zazwyczaj każdy postrzega inaczej, więc ile dodamy cukru to już tylko zależy od naszych upodobań smakowych)


Wykonanie: 


Jajka wbijamy do miski, dodajemy słodzik, ubijamy do spienienia. Następnie wlewamy stopione masło i miksujemy całość chwilę. Na koniec wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Odstawiamy na 10 minut, żeby masa uzyskała właściwą sobie gęstość. Gofrownicę smarujemy odrobiną masła (można użyć roztopionego masła i smarować przy pomocy pędzelka), i pieczemy około 4 minuty (czas wypieku zależny jest od mocy naszego sprzętu).





7 komentarzy:

  1. Sprobuj ubic piane bialek i dopiero na koncu dodac do calego ciasta i delikatnie wymieszac - powinno pomoc jesli chodzi o chrupkosc. Ja ostatnio kombinowlam z goframi z maki kokosowej, pszennej i semoliny fine - za pierwszym razem wyszly super i byly chrupiace, a za drugim takie pol na pol jesli chodzi o chrupkosc. Oczywiscie robilam na oko i nie zapisalam za pierwszym razem proporcji :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Odważam się czasem na zrobienie czegoś z innej mąki niż pszenna z różnym rezultatem niestety ...te gofry jednak zachęcają. Mąka kokosowa na pewno jest zdrowsza od mąki pszennej, tak samo jak filtrowana woda redox od wody nieprzefiltrowanej.

    OdpowiedzUsuń
  3. Helenko,ile wychodzi gofrow z tego przepisu?Maka kokosowa jest moja ulubiona.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ewuniu :-( niestety nie pamiętam ile mi wyszło. Wydaje mi się,że chyba 12 takich ćwiartek (moja gofrownica jest okrągła), ale jak to mówią ... ręki nie dam sobie uciąć :-)

      Usuń
  4. Mąkę kokosowa zrobiłam z wiórek 40 g. Dodałam łyżkę kakao. Unikam najpierw białko. Połączyłam całość i było za rzadko. Dodałam wiórek 40 g. Wyszło super. Aaaa nie dałam słodzika, bo nie możemy. I jemy np. z masłem orzechowym

    OdpowiedzUsuń