środa, 28 czerwca 2017

PIKANTNE UDKA KURCZAKA Z PIEKARNIKA


Mięciutkie, aromatyczne mięso z kurczaka, pieczone w piekarniku ... 
niebo w gębie 💗
Dzięki wcześniejszemu zamarynowaniu mięsa, jest ono kruchutkie,
i bardzo aromatyczne.
Polecam gorąco! 



Składniki na marynatę:
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/4 łyżeczki mielonego kminku
  • 1/2 łyżeczki curry (jeśli lubimy, jeśli nie - pomijamy)
  • 2 łyżeczki musztardy (ja użyłam grillowej, bo lubię jej smak)
  • szczypta tymianku
  • granulowany czosnek lub 2-3 ząbki świeżego
  • majeranek
  • sól
  • mielony czarny pieprz
  • 1/4 szkl. oleju
i oczywiście: 4-5 udek (ćwiartek, pałek) z kurczaka.

Wszystkie składniki na marynatę mieszamy ze sobą.

Wykonanie:

Udka myjemy, osuszamy papierowym ręczniczkiem. Obtaczamy dokładnie w marynacie. Wkładamy do lodówki na 2-3  godziny albo najlepiej na całą noc. Po wyjęciu z lodówki układamy na blaszce (polecam wyłożyć ją sobie folią aluminiową, co ułatwi nam później mycie 😉), i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, na około 50 minut. 





poniedziałek, 26 czerwca 2017

CIASTECZKA CYTRYNOWE

Uwielbiam wszelkie drobne ciasteczka 💚 
Robię ich zawsze większą porcję, bo część wynoszę koleżankom do pracy, a część ląduje w puszce, i jest do kawy na najbliższe kilka dni. Tym razem upiekłam kruche, maślane cytrynowe ciastka, 
które sklejałam po 2 sztuki odrobiną cytrynowej marmolady 😊
Wierz popudrowałam, jednak uważam, że cukier puder jest tutaj zbędny.


Składniki:
  • 2,5 szkl. mąki pszennej
  • 100 g cukru pudru
  • 1 jajko+1 żółtko
  • sok wyciśnięty z połowy cytryny
  • 200 g prawdziwego masła (82% tłuszczu)
  • skórka otarta z 2 sparzonych cytryn

opcjonalnie: marmolada cytrynowa lub kwaskowy dżem


Wykonanie:


Wszystkie składniki połączyć, dobrze zagnieść. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą (lub aluminiową) i  schłodzić w lodówce przez około pół godziny. Po tym czasie ciasto rozwałkować na około 3-4 mm grubości ( ewentualnie podsypując odrobiną mąki). Dowolną foremką wycinać ciasteczka. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec około 10 minut, do uzyskania lekko złotego koloru w temperaturze 180ºC.









poniedziałek, 19 czerwca 2017

INDYCZA WĄTRÓBKA Z CEBULĄ

Bardzo lubię wątróbkę z indyka. 
Chociaż właściwie smakiem nie różni się ona od kurzej, to jednak wolę ją bo jest zdecydowanie większa, i wg mnie apetyczniejsza niż ta pierwsza. Podaję ją zawsze z dużą ilością smażonej cebuli, która niweluje lekko metaliczny smak każdej wątroby. 



Składniki:
  • ok 600 g wątróbki z indyka
  • 3 spore cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz ziołowy
  • majeranek
  • masło klarowane (ew.olej)

Wykonanie

Cebulę kroimy w piórka. Dusimy na maśle do uzyskania wymaganej miękkości i pięknego, złotego koloru. Pod koniec duszenia dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilę podsmażamy całość. 
Wątróbkę myjemy. Oczyszczamy dokładnie z ew. błonek lub innych zanieczyszczeń. Wycieramy ręczniczkiem jednorazowym. Ponieważ wątróbka indycza jest dość spora, ja zawsze kroję ją na mniejsze kawałki. Pod taką postacią smakuje nam  najbardziej. Na patelni rozgrzewamy klarowane masło lub olej. Na rozgrzany tłuszcz delikatnie przekładamy wątróbkę. Smażymy z obu stron mieszając od czasu do czasu. Na koniec solimy, pieprzymy, posypujemy roztartym w dłoniach majerankiem. Przekładamy do garnka z usmażoną cebulą. Podgrzewamy całość, aby smaki wzajemnie się przeszły. U mnie podawana jest z kiszonym ogórkiem,  surówką z kiszonej kapusty, lub surówką z ogórka kiszonego, cebuli i papryki konserwowej. 😊






środa, 14 czerwca 2017

DROŻDŻOWE BUŁECZKI Z JABŁKAMI I KRUSZONKĄ

Pyszne, mięciutkie, puszyste ... nie przesłodzone. Fajnie zachowany balans między lekko winnym jabłkowym nadzieniem, a słodką, maślaną kruszonką. Nie sposób się od nich oderwać ... 😊 No i ten zapach!
Jako nadzienia możemy użyć nie tylko prażonych jabłek, jagód, malin czy innych owoców, ale i np. powideł czy nutelli (wersja dla fanów bardziej słodkich ciast).



Składniki: 
  • 2 szkl. mąki pszennej tortowej 
  • 4 czubate łyżki cukru
  • 15 g świeżych drożdży
  • 1/2  szkl. mleka
  • 75 g masła
  • 1 jajko
  • szczypta soli
dodatkowo:
Wykonanie:

Przygotowujemy rozczyn: mleko lekko podgrzewamy, dodajemy do niego drożdże, łyżeczkę mąki i łyżeczkę cukru, mieszamy i zostawiamy do wyrośnięcia (ok. 10-15min). Do dużej miski wsypujemy mąkę, resztę cukru, szczyptę soli, dodajemy jajko, ciepłe roztopione masło, oraz wyrośnięty rozczyn z drożdży. Mieszamy i wyrabiamy ciasto, w razie potrzeby podsypujemy lekko mąką, żeby się nie kleiło do stolnicy. Formujemy kulę i wkładamy do miski, przykrywając ściereczką, zostawiamy do wyrośnięcia na ok 1,5  godziny. Wyrośnięte ciasto przekładamy znowu na stolnicę, posypaną mąką, rozwałkowujemy na placek o grubości 0.5 cm. Wycinamy prostokąty, każdy nacinamy jak na zdjęciu poniżej i na nienaciętą część nakładamy prażone jabłka (bądź smarujemy nutellą).




Składamy do środka najpierw prawą, nienaciętą stronę, a na nią lewą - ponacinaną w paski. Wierzch posypujemy kruszonką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180st na około 25 minut. 


































piątek, 9 czerwca 2017

KROKIETY Z KAPUSTĄ I MIĘSEM

Krokiety z kapustą i mięsem to fajny sposób na wykorzystanie gotowanego mięsa z rosołu, na które zazwyczaj (przynajmniej u mnie) nie ma zbyt wielu amatorów.  Może trochę pracochłonne, ale za to jakie smaczne! ❤ 
Zresztą zawsze możemy przygotować sobie naleśniki wcześniej, 
a wtedy do zrobienia zostanie nam tylko farsz. 
Takie krokiety podane w kubkiem czerwonego barszczu 
są istną ucztą dla podniebienia 😋



Składniki na naleśniki:
  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 1 szkl. mleka
  • 1 szkl. wody gazowanej (jeśli nie mamy użyjmy niegazowanej)
  • 3 całe jajka
  • szczypta soli

Składniki na farsz:
  • ok 300 g kapusty kiszonej
  • 1 duża cebula
  • ugotowane mięso drobiowe  (u mnie przeważnie z rosołu)
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • sól
  • pieprz

Do panierowania:
  • 2 rozkłócone jajka
  • bułka tarta
olej do smażenia

Wykonanie:

Mleko, wodę, szczyptę soli, mąkę  i jajko połączyć (można zmiksować). Odstawić na 30 minut, a następnie  smażyć cienkie placki naleśnikowe. Ja smażę na oleju smarując nim przy użyciu pędzelka patelnię. 
Kapustę pokroić, ugotować w wodzie z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego. Cebulę pokroić, podsmażyć na oleju, dodać pokrojone drobno mięso. Wymieszać. Dodać ugotowaną kapustę. Doprawić farsz do smaku. Na każdy naleśnik nałożyć farsz, rozsmarować go. Zwinąć boki, a następnie zrolować formując krokieta. Każdego krokieta zanurzamy  najpierw w roztrzepanych jajkach, a następnie obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na niewielkiej ilości oleju z każdej strony na złoty kolor.





środa, 7 czerwca 2017

BIGOS Z MŁODEJ KAPUSTY I PORA


Dzisiejsza wersja bigosu z młodej kapusty (który uwielbiam!) została zaostrzona przez dodanie sporej ilości przesmażonego pora. Bigos z dodatkiem pora jest ostrzejszy, intensywniejszy w smaku zdecydowanie, i fajnie komponuje się z delikatnym smakiem kapusty. 
Bigos z młodej kapusty robi się niesamowicie szybko. Możemy wykorzystać go jako wiosenne danie obiadowe, a ja mogłabym go jeść równie dobrze na śniadanie i kolację bo ... uwielbiam 💗
Zachęcam do przejrzenia moich poprzednich wersji takiego bigosu, bo jest ich już na blogu naprawdę sporo 😉



Składniki:
  • 1 główka młodej kapusty
  • 4 szt. pora (biała część)
  • 2-3 pętka dobrej kiełbasy
  • ok. 300 ml soku pomidorowego
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • pieprz
  • sól
  • ostra i słodka papryka
  • olej
  • zielenina


Wykonanie: 


Pora kroimy na talarki, smażymy na oleju około 5 minut po czym dodajemy pokrojoną na plasterki kiełbasę. Kapustę szatkujemy, gotujemy w lekko osolonej wodzie około 15 minut. Następnie wodę odlewamy, do kapusty wrzucamy zawartość patelni, dodajemy sok pomidorowy, koncentrat i przyprawy. Mieszamy i gotujemy na małym ogniu dosłownie 10 minut, aby smaki wzajemnie przeszły. Przed podaniem posypujemy posiekanym koperkiem lub natką.



poniedziałek, 5 czerwca 2017

CIASTO Z OWOCAMI I KRUSZONKĄ NA ZSIADŁYM MLEKU

Uwielbiam proste ciasta z owocami, szczególnie tymi sezonowymi 😊 
Moje dzisiejsze ciasto pewnie jest dla Was znane, bo ciasta maślance, zsiadłym mleku czy jogurcie są bardzo popularne, i chyba wszyscy chętnie je pieczemy. Ja użyłam dziś zsiadłego mleka, ale równie dobrze można użyć np. maślanki. Ważne jest, aby wszystkie produkty miały temperaturę pokojową. Te, które trzymamy w lodówce najlepiej wyjąć z niej poprzedniego dnia wieczorem.
Dobór owoców jest też dowolny. Ciasto pyszne jest z rabarbarem, wiśniami, jabłkami czy brzoskwiniami. U mnie dziś wersja z czarną porzeczką (niestety z kompotu), której lekka kwasowość wspaniale komponowała się ze słodką, maślaną kruszonką 😊💕



Składniki: (na tortownicę o średnicy 22 cm)

  • 400g mąki pszennej
  • 4  jajek
  • 1 szkl. cukru
  • 1 cukier wanilinowy
  • 1/2 szkl. oleju
  • 1 szkl. zsiadłego mleka
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • dowolne owoce


Kruszonka:
Przepis tutaj.


Wykonanie:

Jak przy wszystkich ucieranych ciastach z dodatkiem jogurtu, maślanki czy zsiadłego mleka istnieje żelazna zasada, że wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową, więc najlepiej wyjąć je w lodówki poprzedniego dnia wieczorem.
A teraz do dzieła 😊
Jaja ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masą. Stopniowo dodawać olej, zsiadłe mleko i mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia. Ubijać krótko, tylko do połączenia się składników. Ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na to wykładamy owoce, które posypujemy wcześniej zrobioną kruszonką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175st na około 45 minut.





sobota, 3 czerwca 2017

ŁAZANKI PO BOLOŃSKU

Tak mnie ostatnio naszło na sosik boloński z mielonym mięsem, ale podany z łazankami, a nie klasycznym makaronem spaghetti 😊 
Oj jakie wyszło pyszne! 
Jeśli zwolennicy klasyki mnie nie powieszą, to śmiem twierdzić, że łazanki bolognese są jeszcze smaczniejsze niż spaghetti bolognese.
 Ale o tym, najlepiej ... przekonać się osobiście 😉


Składniki na sos:
  • ok 300 g mięsa mielonego (u mnie mielona karkówka)
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 marchewka
  • pomidory w sosie własnym lub pomidorowa passata
  • pół szklanki bulionu
  • sól 
  • pieprz
  • bazylia
  • oregano
  • papryka słodka i ostra 
  • olej
  • koperek
dodatkowo:

ugotowany makaron typu łazanki.

Wykonanie: 

Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na oleju. Następnie dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek oraz startą na najmniejszych oczkach tarki marchewkę. Całość dusimy chwilę, po czym dodajemy mielone mięso. Doprawiamy solą, pieprzem, przyprawami i dusimy wszystko około  20 minut. Następnie dodajemy pomidory z puszki (ja wcześniej je blenduję na pulpę) albo pomidorową passatę. Dusimy chwilę całość, ew. doprawiamy jeszcze do smaku. 


Makaron przekładamy do gorącego sosu, mieszamy, posypujemy posiekanym koperkiem. Jeśli lubimy - przed podaniem posypujemy startym parmezanem. 


piątek, 2 czerwca 2017

SURÓWKA Z MŁODEJ KAPUSTY Z KALAREPĄ I KOPERKIEM

W maju, kiedy tylko pierwsze, zielone, chrupiące młode główki kapusty pojawią się w sklepie jestem w siódmym niebie 💗 Kapusta pojawia się u mnie wtedy dosłownie co drugi dzień w różnej postaci: na gęsto - na słodko-kwaśno, tak jadało się u mnie w domu, pod postacią zupy, bigosu, gołąbków czy innych "wariacji" 😊 Staram się też w tym czasie robić jak najwięcej surówek, bo kapusta biała nigdy później nie jest już taka smaczna jak wiosną. 
Dziś zapraszam na surówkę z dodatkiem wiosennej, chrupiącej kalarepy i obowiązkowo dużej ilości posiekanego koperku, który jest dla mnie obowiązkowym dodatkiem do młodej kapusty 😊



Składniki:
  • 1/2 główki młodej kapusty
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 1 kalarepa
  • szczypta soli
  • kilka kropli soku z cytryny
  • płaska łyżeczka cukru
  • łyżka oleju

Wykonanie:

Kapustę kroimy nożem cienko lub szatkujemy szatkownicą. Lekko solimy i ugniatamy delikatnie rękoma. Odstawiamy na 10-15 minut. Kalarepę obieramy, ścieramy ta tarce na dużych oczkach, dodajemy do kapusty. Następnie surówkę doprawiamy cukrem, cytryną, olejem, dodajemy posiekany koperek i dokładnie mieszamy (albo ponownie ugniatamy rękoma). Odstawiamy na 15 minut (np. do lodówki), aby wszystkie smaki przeszły wzajemnie.