Mięciutkie, aromatyczne mięso z kurczaka, pieczone w piekarniku ...
niebo w gębie 💗
Dzięki wcześniejszemu zamarynowaniu mięsa, jest ono kruchutkie,
i bardzo aromatyczne.
Polecam gorąco!
Dzięki wcześniejszemu zamarynowaniu mięsa, jest ono kruchutkie,
i bardzo aromatyczne.
Polecam gorąco!
Składniki na marynatę:
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1/4 łyżeczki mielonego kminku
- 1/2 łyżeczki curry (jeśli lubimy, jeśli nie - pomijamy)
- 2 łyżeczki musztardy (ja użyłam grillowej, bo lubię jej smak)
- szczypta tymianku
- granulowany czosnek lub 2-3 ząbki świeżego
- majeranek
- sól
- mielony czarny pieprz
- 1/4 szkl. oleju
i oczywiście: 4-5 udek (ćwiartek, pałek) z kurczaka.
Wykonanie:
Udka myjemy, osuszamy papierowym ręczniczkiem. Obtaczamy dokładnie w marynacie. Wkładamy do lodówki na 2-3 godziny albo najlepiej na całą noc. Po wyjęciu z lodówki układamy na blaszce (polecam wyłożyć ją sobie folią aluminiową, co ułatwi nam później mycie 😉), i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, na około 50 minut.