poniedzia艂ek, 26 czerwca 2017

CIASTECZKA CYTRYNOWE

Uwielbiam wszelkie drobne ciasteczka 馃挌 
Robi臋 ich zawsze wi臋ksz膮 porcj臋, bo cz臋艣膰 wynosz臋 kole偶ankom do pracy, a cz臋艣膰 l膮duje w puszce, i jest do kawy na najbli偶sze kilka dni. Tym razem upiek艂am kruche, ma艣lane cytrynowe ciastka, 
kt贸re skleja艂am po 2 sztuki odrobin膮 cytrynowej marmolady 馃槉
Wierz popudrowa艂am, jednak uwa偶am, 偶e cukier puder jest tutaj zb臋dny.


Sk艂adniki:
  • 2,5 szkl. m膮ki pszennej
  • 100 g cukru pudru
  • 1 jajko+1 偶贸艂tko
  • sok wyci艣ni臋ty z po艂owy cytryny
  • 200 g prawdziwego mas艂a (82% t艂uszczu)
  • sk贸rka otarta z 2 sparzonych cytryn

opcjonalnie: marmolada cytrynowa lub kwaskowy d偶em


Wykonanie:


Wszystkie sk艂adniki po艂膮czy膰, dobrze zagnie艣膰. Uformowa膰 kul臋, zawin膮膰 w foli臋 spo偶ywcz膮 (lub aluminiow膮) i  sch艂odzi膰 w lod贸wce przez oko艂o p贸艂 godziny. Po tym czasie ciasto rozwa艂kowa膰 na oko艂o 3-4 mm grubo艣ci ( ewentualnie podsypuj膮c odrobin膮 m膮ki). Dowoln膮 foremk膮 wycina膰 ciasteczka. Uk艂ada膰 na blaszce wy艂o偶onej papierem do pieczenia.
Piec oko艂o 10 minut, do uzyskania lekko z艂otego koloru w temperaturze 180潞C.









4 komentarze:

  1. Witam chyba zasz艂a pomy艂ka w przepisie zamiast m膮ki jest podany cukier

    OdpowiedzUsu艅
    Odpowiedzi
    1. Oczywi艣cie! Gapa ze mnie :-( dzi臋ki za spostrzegawczo艣膰, ju偶 poprawi艂am :-)

      Usu艅
  2. O kurcz臋, nigdy takich nie jad艂am i nawet bym nie wpad艂a, 偶eby takie przygotowa膰. Co艣 czuj臋, 偶e oka偶膮 si臋 bardzo smaczne :)

    OdpowiedzUsu艅
    Odpowiedzi
    1. Wierz mi na s艂owo, 偶e ... by艂y pyszne ;-)))

      Usu艅