Uwielbiam wszelkie drobne ciasteczka 馃挌
Robi臋 ich zawsze wi臋ksz膮 porcj臋, bo cz臋艣膰 wynosz臋 kole偶ankom do pracy, a cz臋艣膰 l膮duje w puszce, i jest do kawy na najbli偶sze kilka dni. Tym razem upiek艂am kruche, ma艣lane cytrynowe ciastka,
kt贸re skleja艂am po 2 sztuki odrobin膮 cytrynowej marmolady 馃槉
Wierz popudrowa艂am, jednak uwa偶am, 偶e cukier puder jest tutaj zb臋dny.
- 2,5 szkl. m膮ki pszennej
- 100 g cukru pudru
- 1 jajko+1 偶贸艂tko
- sok wyci艣ni臋ty z po艂owy cytryny
- 200 g prawdziwego mas艂a (82% t艂uszczu)
- sk贸rka otarta z 2 sparzonych cytryn
opcjonalnie: marmolada cytrynowa lub kwaskowy d偶em
Wykonanie:
Wszystkie sk艂adniki po艂膮czy膰, dobrze zagnie艣膰. Uformowa膰 kul臋, zawin膮膰 w foli臋 spo偶ywcz膮 (lub aluminiow膮) i sch艂odzi膰 w lod贸wce przez oko艂o p贸艂 godziny. Po tym czasie ciasto rozwa艂kowa膰 na oko艂o 3-4 mm grubo艣ci ( ewentualnie podsypuj膮c odrobin膮 m膮ki). Dowoln膮 foremk膮 wycina膰 ciasteczka. Uk艂ada膰 na blaszce wy艂o偶onej papierem do pieczenia.
Piec oko艂o 10 minut, do uzyskania lekko z艂otego koloru w temperaturze 180潞C.
Witam chyba zasz艂a pomy艂ka w przepisie zamiast m膮ki jest podany cukier
OdpowiedzUsu艅Oczywi艣cie! Gapa ze mnie :-( dzi臋ki za spostrzegawczo艣膰, ju偶 poprawi艂am :-)
Usu艅O kurcz臋, nigdy takich nie jad艂am i nawet bym nie wpad艂a, 偶eby takie przygotowa膰. Co艣 czuj臋, 偶e oka偶膮 si臋 bardzo smaczne :)
OdpowiedzUsu艅Wierz mi na s艂owo, 偶e ... by艂y pyszne ;-)))
Usu艅