wtorek, 14 marca 2017

KOTLETY MIELONE Z INDYKA

A u mnie znowu indyk 馃槒 
Nic nie poradz臋 na to, 偶e lubi臋 wszystkie "cz艂onki" indycze 馃槉 
Czy to w膮tr贸bka, pier艣, udziec, czy szyja na zup臋 ... indyk u mnie w domu zawsze gra pierwsze skrzypce. Opr贸cz walor贸w zdrowotnych ( pier艣 z indyka mi臋sa zawieraj膮 zaledwie 5% t艂uszczu) lubi臋 jego smak. A kotlety z mielonego indyczego mi臋sa s膮 przepyszne! 
Soczyste i delikatne.



Sk艂adniki:

  • ok 600g mi臋sa mielonego z indyka
  • 1 cebula
  • 2 z膮bki czosnku
  • 1 czubata 艂y偶eczka musztardy (u mnie sarepska)
  • 3 艂y偶ki kaszy manny
  • 1 jajko
  • majeranek
  • s贸l
  • pieprz zio艂owy
  • olej do sma偶enia
  • bu艂ka tarta do obtoczenia

Wykonanie:

Mi臋so z indyka w艂o偶y膰 do miski, doda膰 usma偶on膮 na z艂oty kolor cebulk臋, jajko, przeci艣ni臋ty przez prask臋 czosnek, musztard臋, kasz臋 mann膮 i przyprawy. Ca艂o艣膰 dok艂adnie wyrobi膰. Wilgotnymi d艂o艅mi formowa膰 kotlety, obtacza膰 w bu艂ce tartej, i sma偶y膰 partiami na rozgrzanym oleju z obu stron.





6 komentarzy:

  1. Pysznie wygl膮daj膮. U nas tez generalnie mi臋so indycze kr贸luje, ewentualnie z kurczaka.

    OdpowiedzUsu艅
  2. Kotleciki wygl膮daj膮 pysznie. Uwielbiam mi臋so mielone, w takiej postaci. 藕r贸d艂o pelnowarto艣ciowego bia艂ka:) Energia na ca艂e popo艂udnie!

    OdpowiedzUsu艅
  3. Cudowne! Gratuluj臋 wykonania :-) To idealnie trafia w m贸j gust.

    OdpowiedzUsu艅