Proste, tanie, szybkie i pyszne.
Aż dziw, że dotąd nie wypróbowałam tego przepisu 😐 Dopiero , kiedy miałam możliwość spróbować je u koleżanki Izy - zakochałam się w ich smaku. Kruchutkie, lekko listkowana struktura, odpowiednio słodkie ... pyszne.
No i robi się je w mgnieniu oka, co jest ich dodatkową zaletą.
Ciasto powinno po przygotowaniu powinno chłodzić się ok. 1-2 w lodówce, ale jak poleży dłużej, bądźcie spokojni - nic mu się nie stanie. Ja np. przygotowałam ciasto rano przed pracą, a rogaliki piekłam późnym wieczorem 😊
Składniki:- 3 szkl mąki pszennej
- 1 szkl gęstej śmietany 12% lub 18%
- 1 kostka (200g) masła (lub innego tłuszczu)
- dowolne nadzienie
Do przesianej mąki dodajemy posiekane masło. Chwilę wyrabiamy po czym wlewamy śmietanę. Wyrabiamy ciasto. Formujemy kulę, zawijamy ją w folię i wkładamy do lodówki na około 30 minut. Następnie wyjmujemy i dzielimy na 4 części. Każdą z części ciasta rozwałkowujemy cienko nadając mu kształt koła i dzielimy na 8 części (powstanie 8 trójkątów). Na podstawie każdego trójkąta nakładamy nasze nadzienie i zwijamy rogaliki. Gotowe układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180ºC przez około 25-30 minut (aż się ładnie zarumienią). Przed podaniem możemy oprószyć cukrem pudrem, albo (tak jak ja) przed włożeniem do piekarnika posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać cukrem.
Super rogaliki...Schrupałabym z wielką chęcią :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Aniu :-) Pozdrawiam!
UsuńRogaliki wyglądają mega smacznie. :-) Chętnie bym zjadła. :-)
OdpowiedzUsuńSą bardzo smaczne Aniu - przynajmniej wg mnie :-)) Polecam gorąco przepis. Pozdrawiam :-)
UsuńBardzo dobre,kruche,cos maja z ciasta francuskiego,posypalam brazowym cukrem,troche tluste,ale skladniki mowia za siebie,dziekuje za przepis,na pewno go powtorze i polecam
OdpowiedzUsuńIwona
Cieszę się Iwono, że przepis się przydał :-) Rogaliki faktycznie bardzo przypominają swoją strukturą ciasto francuskie. Pozdrawiam
UsuńZapisuję do zrobienia :), wyglądają pysznie
OdpowiedzUsuńDziękuję Ewo :-)
UsuńMam pytanie a jakie nadzienie wkładała Pani w środek. I jeszcze jedno w opisie u góry pisze Pani że są kruche i odpowiednio słodkie a w składzie brak cukru.
OdpowiedzUsuńDokładnie jest tak jak napisałam, czyli są kruche i słodkie za sprawą cukru, którym są obficie posypane (można polukrować jak kto woli). Ciasto natomiast nie zawiera cukru, ale zapewniam, że zupełnie się tego nie czuje :-) Do rogali zawsze używam powideł śliwkowych, bo bardzo lubię ich smak.
Usuń