środa, 22 marca 2017

CZEKOLADOWA BABKA ZE SKÓRKĄ POMARAŃCZOWĄ


Uwielbiam ucierane ciasta, szczególnie babki. 
Piaskowe, jogurtowe, marmurkowe - wszystkie dla mnie są mistrzostwem świata ❤ 
Dziś zapraszam na wigotną, pyszną babkę czekoladową. 
Babka długo zachowuje swoją świeżość, spokojnie wytrzymuje 4-5 dni, jeśli oczywiście z domu nie ma wielkich łasuchów 😉
Jest mięciutka i wilgotna, a skórka pomarańczowa fajnie podkreśla jej czekoladowy smak.



Składniki:
  • 5 całych  jajek
  • 1.5 szkl. mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka oleju
  • kilka kropli aromatu migdałowego
  • 1/2 szklanki wrzątku
  • 1 małe op. kakao (80 g)
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100g kandyzowanej skórki pomarańczowej
Polewa:
  • 1 tabliczka mlecznej lub deserowej czekolady (w zależności jaki smak polewy preferujemy)
  • 1 łyżka masła
  • 7 łyżek mleka

Wykonanie: 



Mąkę przesiewamy, mieszamy w misce z kakao, i  proszkiem do pieczenia. Jajka  miksujemy z cukrem na puszystą masę. Następnie powoli  wlewamy olej i gorącą wodę. Do zmiksowanej masy dodajemy nasze suche składniki czyli mąkę, kakao, proszek do pieczenia. Całość 
miksujemy chwilę do połączenia się składników. Na koniec wrzucamy skórkę pomarańczową i mieszamy. 
Formę smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Wlewamy  ciasto i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, na ok. 45-50 min. (do suchego patyczka). Po upieczeniu i przestudzeniu wyciągamy babkę z formy. 
W kąpieli  wodnej rozpuszczamy czekoladę z masłem i mlekiem, wylewamy na wystudzoną babkę i chłodzimy, aby polewa zastygła.






13 komentarzy:

  1. Idealna na Wielkanoc :) Widzę, że masz dużo przepisów na babki, na pewno kilka przejrzę, bo w tym roku szukam czegoś nowego :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zapraszam zatem do wertowania przepisów :-) :-)

      Usuń
  2. Też uwielbiam babki ucierane :) Twoja wygląda już bardzo świątecznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :-) Tak jak wspomniałam kocham babki pod każdą postacią ;-)) Pewnie do świąt dorzucę jeszcze jakiś przepis na fajną "babę".

      Usuń
  3. Piękna, wygląda mega smacznie i mega czekoladowo :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Czemu wśród składników nie ma podanej skórki pomarańczowej?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z prostej przyczyny - zapomniałam jej podać.

      Usuń
  5. Rozumiem i dzięki za dodanie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A ja dziękuję za podpowiedź, czasem mimo uwagi, przy redagowaniu przepisu uciekają ważne rzeczy ;-))

      Usuń
  6. Witam a na jaki wymiar foremki ta babka?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam, moja foremka jest standardowa, średnica wynosi 23 cm.

      Usuń
  7. Fajna babka, w sam raz dla mojej rodziny - uwielbiają czekoladowe ciasta. Muszę w końcu na Święta upiec inną babkę niż cytrynowa lub drożdżowa.

    OdpowiedzUsuń