piątek, 30 września 2016

PUCHATE ROGALIKI Z JABŁKOWO-ORZECHOWYM ŚRODKIEM

Mięciutkie, lekko słodkie (bo takie lubię najbardziej) 
z pysznym jabłkowo-orzechowo-cynamonowym nadzieniem :)
Nie można się oprzeć, zjesz jednego i automatycznie ręka 
sięga po kolejnego ... 
takie są te rogaliki ...
Oczywiście amatorzy dużej dawki słodkości mogą wzbogacić je o lukier, którego ja unikam, bo ... nie lubię :-) 


Składniki:

    • 500  mąki pszennej
    • 30 g drożdży świeżych
    • 3 łyżki roztopionego masła
    • 3/4 szklanki  mleka
    • 2 całe jajka
    • 4 łyżki cukru
    • szczypta soli
    • kilka kropli aromatu cytrynowego

                  Nadzienie:
                  • 3 kwaskowe jabłka
                  • 2 łyżki cukru
                  • szczypta cynamonu
                  • 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich

                  Wykonanie: 



                  Przygotowujemy nadzienie -  jabłka ścieramy na oczkach, orzechy siekamy, wkładamy do rondelka, dodajemy cukier, cynamon i dusimy całość ok 10 minut. Studzimy.
                  Zrobić rozczyn: z rozkruszonych drożdży, łyżeczki cukru, łyżeczki mąki i części podgrzanego wcześniej mleka. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jajka ubić z cukrem. Kiedy rozczyn wyrośnie, wlać go do miski z przesianą mąką, następnie dodać ubite jaja, aromat, szczyptę soli  i wyrobić gładkie ciasto. Przykryć je ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 1h.
                  Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy ale niezbyt cienko  i wycinamy kubkiem kółka. Na każde kołko nakładamy łyżeczkę nadzienia, składamy na pół i sklejamy podobnie jak pierogi. Rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 30 minut. Po tym czasie smarujemy je mlekiem i posypujemy cukrem. Pieczemy do zrumienienia - u mnie było to ok 17min w temp. 180st.




                  niedziela, 18 września 2016

                  CIASTO NA JOGURCIE Z ANANASEM I KRUSZONKĄ

                  Kolejna odsłona ciasta na jogurcie. 
                  Zaraz po drożdżowych to mój ulubiony gatunek ciasta. 
                  Proste, szybkie no i może występować w wielu odsłonach: z dowolnymi owocami, z dżemem, z kruszonką lub bez ... w zależności jak lubimy. Zazwyczaj staram się robić takie ciasto z sezonowymi owocami. 
                  Miało więc być z rabarbarem, a wyszło ze świeżym ... ananasem 🍍,
                  bo rabarbaru nigdzie w pobliżu nie udało mi sie kupić. 
                  Ale nie ważne, ponieważ ciasto jest tak smaczne, że na pewno upiekę je jeszcze nie raz ... także z rabarbarem 😊



                  Składniki:  (blaszka 31cmx21cm)

                  • 2.5 szkl. mąki
                  • 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
                  • 2 duże jajka
                  • 0.5 szkl. cukru
                  • 0.5 szkl. oleju
                  • 300g jogurtu naturalnego, kefiru lub maślanki 
                  • dowolne owoce 
                  Kruszonka: 


                  • 100 g mąki
                  • 50 g masła
                  • 50 g cukru
                  • szczypta cynamonu dla smaku


                  Wszystkie składniki posiekać, wyrobić do uzyskania konsystencji "mokrego piasku".


                  Wykonanie:  


                  Mąkę przesiać. Dodać proszek do pieczenia, jajka, cukier, olej i jogurt (zawsze staram się, aby wszystkie składniki miały temperaturę pokojową, najlepiej wyjąć je wszystkie na blat kuchenne kilka godzin przed robieniem ciasta). Wszystko wymieszać dokładnie łyżką lub krótko wyrobić mikserem na małych obrotach. Wyłożyć na blaszkę. Na ciasto wyłożyć pokrojone w kostkę owoce. Posypać kruszonką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180st i piec ok. 50 minut.





                  poniedziałek, 12 września 2016

                  SCHABOWE ROLADY Z SEREM, SZYNKĄ I SUSZONYMI POMIDORAMI

                  Te soczyste roladki z bardzo fajnym nadzieniem są alternatywą dla naszego rodzimego, i wciąż bardzo popularnego schaboszczaka panierowanego w bułce. 
                  Przygotowuję je dość często zmieniając tylko farsz. 
                  Na blogu znajdziecie roladki schabowe z szynką parmeńską i brokułamiduszone roladki ze schabu z białą kiełbasąrolady ze schabu a'la zrazy, a dziś zapraszam na rolady nafaszerowane serem, szynką i suszonymi pomidorami.
                   Baaardzo nam smakowało 😊❤ 



                  Składniki:
                  • 800g schabu bez kości
                  • 3 plastry żółtego sera
                  • 3 plastry szynki
                  • 80 g suszonych pomidorów
                  • sól
                  • pieprz
                  • majeranek
                  • słodka papryka
                  • 2 cebule
                  • garść suszonych grzybów
                  • liść laurowy
                  • ziele angielskie
                  • mąka
                  • olej
                  • dowolny bulion 

                  Wykonanie: 


                  Schab dzielimy na 8 plastrów. Każdy plaster cienko rozbijamy, uważając, aby nie poprzerywać mięsa. Posypujemy solą, pieprzem, papryką i majerankiem z każdej strony. Na każdy plaster nakładamy trochę pokrojonych, suszonych pomidorów, pokrojonego sera i pokrojonej szynki. Zakładamy boki mięsa do środka i zwijamy w roladkę . Obwiązujemy nitką bądź spinamy wykałaczką. Na patelnię wlewamy olej, dobrze rozgrzewamy, i obsmażamy mięso na lekko brązowy kolor z każdej strony. Gdy roladki są dobrze obsmażone przekładamy je do garnka, a na olej po ich smażeniu wrzucamy posiekane cebule, liść laurowy i ziele angielskie. Całość smażymy chwilę do zrumienienia, a następnie dorzucamy suszone grzyby i wlewamy  szklankę bulionu (ew. podlewamy gorącą wodą). Zagotowujemy, po czym całą zawartość patelni wlewamy do garnka z roladami. Jeśli płynu jest mało, uzupełniamy go  tak, aby rolady były przykryte. Garnek  przykrywamy i dusimy mięso ok 1h. Po tym czasie lekko zagęszczamy powstały sos (łyżeczką mąki rozrobioną w odrobinie zimnej wody). Podajemy z ziemniakami, kaszą lub ryżem.








                  środa, 7 września 2016

                  CIASTKA PRZEZ MASZYNKĘ. PRZEPIS Z KUCHNI POLSKIEJ


                                       Uwielbiam ciastka kręcone przez maszynkę. 
                  Kruche, mocno maślane, przywołują wspomnienia z dzieciństwa ...
                  Na blogu mam już przepis na ciastka przez  maszynkę mojej Mamy, a tym razem sięgnęłam po stary przepis z Kuchni Polskiej.
                  Oba przepisy są bardzo zbliżone zarówno w składnikach, jak i w smaku, dlatego trudno mi ocenić, które są lepsze.
                  Ciastka można wzbogacić np. o kakao, zmielone orzechy czy mak, ale ja nie ukrywam, że kocham tę najprostszą, tradycyjną wersję.
                  Jeśli nie posiadacie przystawki na maszynkę do ciastek, to spokojnie możecie ciasto rozwałkować i wycinać kieliszkiem, czy ozdobnymi foremkami dowolne kształty.
                  Zaręczam, że i tak będą pyszne!!!
                                      

                  Składniki: (na 3 blachy ciasteczek)
                  • 400 g mąki pszennej
                  • 200 g masła o temp. pokojowej 
                  • 2 łyżki  kwaśnej śmietany 
                  • 120 g cukru pudru 
                  • 2 żółtka 
                  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 
                  • cukier wanilinowy
                  Wykonanie: 


                  Wszystkie składniki połączyć, można to zrobić mikserem przy użyciu haka. Ciasto przykryć folią i wstawić do lodówki na 1 godzinę. 
                  Do maszynki założyć końcówkę do ciastek, wkładać partiami schłodzone ciasto. Równie dobrze możemy rozwałkować ciasto na stole i wycinać ozdobnymi foremkami małe ciasteczka. Ciastka wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180st na około 10-12 min. (do delikatnego zezłocenia się).