Kolejna odsłona ciasta na jogurcie.
Zaraz po drożdżowych to mój ulubiony gatunek ciasta.
Proste, szybkie no i może występować w wielu odsłonach: z dowolnymi owocami, z dżemem, z kruszonką lub bez ... w zależności jak lubimy. Zazwyczaj staram się robić takie ciasto z sezonowymi owocami.
Miało więc być z rabarbarem, a wyszło ze świeżym ... ananasem 🍍,
bo rabarbaru nigdzie w pobliżu nie udało mi sie kupić.
bo rabarbaru nigdzie w pobliżu nie udało mi sie kupić.
Ale nie ważne, ponieważ ciasto jest tak smaczne, że na pewno upiekę je jeszcze nie raz ... także z rabarbarem 😊
Składniki: (blaszka 31cmx21cm)
- 2.5 szkl. mąki
- 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 duże jajka
- 0.5 szkl. cukru
- 0.5 szkl. oleju
- 300g jogurtu naturalnego, kefiru lub maślanki
- dowolne owoce
- 100 g mąki
- 50 g masła
- 50 g cukru
- szczypta cynamonu dla smaku
Mąkę przesiać. Dodać proszek do pieczenia, jajka, cukier, olej i jogurt (zawsze staram się, aby wszystkie składniki miały temperaturę pokojową, najlepiej wyjąć je wszystkie na blat kuchenne kilka godzin przed robieniem ciasta). Wszystko wymieszać dokładnie łyżką lub krótko wyrobić mikserem na małych obrotach. Wyłożyć na blaszkę. Na ciasto wyłożyć pokrojone w kostkę owoce. Posypać kruszonką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180st i piec ok. 50 minut.
Uwielbiam jogurtowe ciasta. Są proste i pyszne. A z kruszonką... to musiało smakować naprawdę świetnie :)
OdpowiedzUsuńJa też kocham tego typu ciasta, więc zmieniam tylko sezonowo owoce :-) Czasem jest z kruszonką ... czasem bez w zależności ile masz czasu na zrobienie ciacha ;-)
Usuń