Te soczyste roladki z bardzo fajnym nadzieniem są alternatywą dla naszego rodzimego, i wciąż bardzo popularnego schaboszczaka panierowanego w bułce.
Przygotowuję je dość często zmieniając tylko farsz.
Na blogu znajdziecie roladki schabowe z szynką parmeńską i brokułami, duszone roladki ze schabu z białą kiełbasą, rolady ze schabu a'la zrazy, a dziś zapraszam na rolady nafaszerowane serem, szynką i suszonymi pomidorami.
Baaardzo nam smakowało 😊❤
- 800g schabu bez kości
- 3 plastry żółtego sera
- 3 plastry szynki
- 80 g suszonych pomidorów
- sól
- pieprz
- majeranek
- słodka papryka
- 2 cebule
- garść suszonych grzybów
- liść laurowy
- ziele angielskie
- mąka
- olej
- dowolny bulion
Wykonanie:
Schab dzielimy na 8 plastrów. Każdy plaster cienko rozbijamy, uważając, aby nie poprzerywać mięsa. Posypujemy solą, pieprzem, papryką i majerankiem z każdej strony. Na każdy plaster nakładamy trochę pokrojonych, suszonych pomidorów, pokrojonego sera i pokrojonej szynki. Zakładamy boki mięsa do środka i zwijamy w roladkę . Obwiązujemy nitką bądź spinamy wykałaczką. Na patelnię wlewamy olej, dobrze rozgrzewamy, i obsmażamy mięso na lekko brązowy kolor z każdej strony. Gdy roladki są dobrze obsmażone przekładamy je do garnka, a na olej po ich smażeniu wrzucamy posiekane cebule, liść laurowy i ziele angielskie. Całość smażymy chwilę do zrumienienia, a następnie dorzucamy suszone grzyby i wlewamy szklankę bulionu (ew. podlewamy gorącą wodą). Zagotowujemy, po czym całą zawartość patelni wlewamy do garnka z roladami. Jeśli płynu jest mało, uzupełniamy go tak, aby rolady były przykryte. Garnek przykrywamy i dusimy mięso ok 1h. Po tym czasie lekko zagęszczamy powstały sos (łyżeczką mąki rozrobioną w odrobinie zimnej wody). Podajemy z ziemniakami, kaszą lub ryżem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz