wtorek, 30 sierpnia 2016

ZUPA Z MŁODEJ FASOLKI Z RYŻEM I ŚMIETANKĄ

Uwielbiam zupę z młodej, żółtej fasolki szparagowej  ❤... 
może dlatego, że jest ona tylko sezonowo? 
A może dlatego, że w UK żółtej nie uświadczysz? 😕
W każdym razie taka zupa zawsze będzie kojarzyć mi się z latem i wszystkim co słoneczne i przyjemne 😊
Ugotowana na wywarze z indyka (gotuję w tej chwili na indyku 90% zup, bo uwielbiam jego smak), doprawiona słodką śmietaną i sporą ilością posiekanego koperku była ucztą dla podniebienia! 😊



Składniki:
  • 1 skrzydło z indyka
  • pęczek młodej włoszczyzny
  • 1/2 kg żółtej fasolki szparagowej
  • 1/2 szkl. suchego ryżu
  • sól
  • pieprz
  • liść laurowy
  • słodka śmietanka 18%
  • koperek

Wykonanie:

Skrzydło myjemy, zalewamy wodą w dużym garnku, solimy, wrzucamy liść laurowy  i gotujemy do miękkości. Następnie wyjmujemy na talerz, a do wywaru dodajemy pokrojoną w kawałki fasolkę, pokrojoną w kostkę włoszczyznę i ryż. Gotujemy do miękkości warzyw, mieszając od czasu do czasu, aby ryż nie przywarł nam do dna garnka. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Na koniec wlewamy zahartowaną wcześniej śmietankę - zagotowujemy i zdejmujemy z gazu. Dorzucamy posiekany koperek i obrane mięso z indyka. 





czwartek, 25 sierpnia 2016

DROŻDŻOWE BUŁECZKI Z NUTELLĄ

Drożdżowe, puchate bułeczki, delikatne, nie mocno słodkie, 
 z kontrastującym,  mocno słodkim nadzieniem z nutelli 
podbiły moje serce :-))
Do tego filiżanka gorącej kawy 
lub szklanka mleka (wybierajcie sami) i raj dla podniebienia!



Składniki: 
  • 2 szkl mąki pszennej tortowej 
  • 3 czubate łyżki cukru
  • 15g świeżych drożdży
  • 2/3 szkl mleka
  • 75g masła
  • 1 jajko
  • szczypta soli
dodatkowo:
  • jajko do posmarowania bułek przed pieczeniem
  • cukier puder do posypania po upieczeniu
  • nutella do nadzienia

Wykonanie:
Przygotowujemy rozczyn: mleko lekko podgrzewamy, dodajemy do niego drożdże, łyżeczkę mąki i łyżeczkę cukru, mieszamy i zostawiamy do wyrośnięcia (ok. 10-15min). Do dużej miski wsypujemy mąkę, resztę cukru, szczyptę soli, dodajemy jajko, ciepłe roztopione masło, oraz wyrośnięty rozczyn z drożdży. Mieszamy i wyrabiamy ciasto, w razie potrzeby podsypujemy lekko mąką, żeby się nie kleiło do stolnicy. Formujemy kulę i wkładamy do miski, przykrywając ściereczką, zostawiamy do wyrośnięcia na ok 1,5  godziny. Wyrośnięte ciasto przekładamy znowu na stolnicę, posypaną mąką, rozwałkowujemy na placek o grubości 0.5 cm. Wycinamy prostokąty, każdy nacinamy jak na zdjęciu poniżej i smarujemy nutellą.

Składamy do środka najpierw prawą, nienaciętą stronę, a na nią lewą - ponacinaną w paski. Smarujemy roztrzepanym jajkiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180st i pieczemy około 20 minut  na złoty kolor. Po wystudzeniu możemy posypać cukrem pudrem.





niedziela, 14 sierpnia 2016

CIECIERZYCA Z KIEŁBASĄ I POMIDOROWĄ PASSATĄ

Ciecierzyca - inaczej cieciorka albo groch włoski to roślina strączkowa, która jest istną kopalnią białka. Właśnie ze względu na białko jest tak ceniona przez wegetarian. Niskokaloryczna, o dużej zawartości błonnika i  lekkim, orzechowym posmaku jest w naszej kuchni traktowana trochę po macoszemu. Ja sama częściej sięgam po soczewicę niż ciecierzycę. 
Ale obiecuję poprawę :-) 
Dziś danie szybkościowe, do którego użyłam drobnej cieciorki z puszki. Pysznie sycące, zajadałam się nim przez 2 dni, i zostało jeszcze na tyle, aby poczęstować koleżanki w pracy. 
Wszystkie orzekły jednogłośnie, że potrawa przy swojej prostocie pyszna w smaku :-) 



Składniki:

  • 2 puszki ciecierzycy konserwowej ( każda po 400g)
  • 3 laski dobrej kiełbasy
  • 2 średnie cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szklanka pomidorowej passaty (zamiennie pomidory w sosie własnym lub koncentrat pomidorowy)
  • majeranek
  • cząber
  • sól
  • pieprz
  • słodka i ostra papryka
  • olej
  • koperek

Wykonanie:



Na rozgrzanym oleju podsmażamy pokrojoną cebulę, posiekany czosnek i pokrojoną w paseczki kiełbasę. Dodajemy ulubione przyprawy. Zalewamy passatą. Mieszamy i podsmażamy chwilę całość. Na koniec dodajemy odcedzoną na sicie ciecierzycę. Posypujemy świeżo posiekanym koperkiem.









poniedziałek, 8 sierpnia 2016

KRUCHE BABECZKI ZE ŚMIETANĄ I OWOCAMI

Kruche babeczki to bardzo wdzięczny "materiał" do obróbki :) 
Możemy upiec je sobie wcześniej, zabezpieczyć przed wysychaniem (ja wkładam do metalowej puszki), a następnie  kiedy przyjdzie nam ochota wypełnić kremem budyniowym, śmietaną czy zalać tężejącą galaretką. Zawsze pysznie smakują ze świeżymi owocami :-) 
Zazwyczaj piekę je w metalowych, tradycyjnych foremkach do babeczek, tym razem jednak zrobiłam je w maleńkich, silikonowych foremkach. 
Wyglądały uroczo i smakowały przepysznie!



Składniki:
  • 300 gramów mąki
  • 80 gramów cukru pudru
  • 150 gramów  margaryny (ja używam Kasi)
  • 3 żółtka
  • szczypta soli

Wykonanie:

Wszystkie składniki łączymy i zagniatamy elastyczne ciasto. Wkładamy do lodówki na około 30 minut. Po wyjęciu rozwałkowujemy na stolnicy. Wykrawamy kółka i wylepiamy nimi foremki do babeczek. Nakłuwamy widelcem w kilku miejscach.  Pieczemy około 12 - 15 minut na złoty kolor w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Po wyjęciu studzimy.

Krem:
  • 200 ml śmietanki 30% lub 36%
  • 1 dowolna galaretka rozpuszczona w 1/4 szkl. gorącej wody
Wykonanie:


Śmietanę ubijamy na sztywno. Rozpuszczoną galaretkę chłodzimy. Kiedy zacznie się lekko ściągać (tężeć) delikatnie wlewamy ją do ubitej śmietany. Całość ubijamy chwilkę (dosłownie kilka sekund), ponieważ śmietana z galaretką szybko robi sie sztywna. Kremem napełniamy babeczki, dekorujemy owocami. 








poniedziałek, 1 sierpnia 2016

FASOLKA SZPARAGOWA Z KIEŁBASĄ


Dużo czytałam ostatnio o  zaletach fasolki szparagowej i dowiedziałam się, że jest niesamowicie zdrowa! Jest to jedno z najbardziej wartościowych warzyw, bo zawiera dużo błonnika i cennych minerałów. No i do tego jest pyszna - szczególnie ta żółta. Wg mnie ani mrożona, ani zaprawiona w słoiku nie smakuje już potem tak wspaniale jak ta lipcowo/sierpniowa - młoda i świeża. 
Sezon na fasolkę szparagową mamy w pełni. 
Tak więc jak tylko kupię fasolkę - kombinuję ile się da, żeby coś fajnego z niej wymyślić. Najczęściej jemy ją z z masłem i bułką tartą, tak tradycyjnie, albo na ciepło - z groszkiem i marchewką.
Dziś trochę inna wersja równie smaczna : z kiełbasą i koperkiem.
 Zachęcam do zrobienia!  
Prosto, szybko i smacznie 😎



Potrzebujemy:

  • 1kg fasolki szparagowej
  • 1 cebula
  • 2 dowolne kiełbasy (u mnie z szynki)
  • koperek
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia


Wykonanie:


Fasolkę myjemy, obieramy końcówki. Gotujemy w lekko osolonej wodzie, aż będzie miękka, ale nie mocno rozgotowana. Po ugotowaniu odcedzamy, czekamy jak przestygnie i kroimy na mniejsze kawałki. Na odrobinie oleju smażymy pokrojoną cebulę i  plasterki kiełbasy. Dodajemy wczesniej pokrojoną fasolkę, mieszamy dokładnie, doprawiamy solą, pieprzem. Chwilę całość podsmażamy, aby smaki wzajemnie przeszły. Posypujemy koperkiem i... wcinamy. Smacznego!