czwartek, 25 sierpnia 2016

DROŻDŻOWE BUŁECZKI Z NUTELLĄ

Drożdżowe, puchate bułeczki, delikatne, nie mocno słodkie, 
 z kontrastującym,  mocno słodkim nadzieniem z nutelli 
podbiły moje serce :-))
Do tego filiżanka gorącej kawy 
lub szklanka mleka (wybierajcie sami) i raj dla podniebienia!



Składniki: 
  • 2 szkl mąki pszennej tortowej 
  • 3 czubate łyżki cukru
  • 15g świeżych drożdży
  • 2/3 szkl mleka
  • 75g masła
  • 1 jajko
  • szczypta soli
dodatkowo:
  • jajko do posmarowania bułek przed pieczeniem
  • cukier puder do posypania po upieczeniu
  • nutella do nadzienia

Wykonanie:
Przygotowujemy rozczyn: mleko lekko podgrzewamy, dodajemy do niego drożdże, łyżeczkę mąki i łyżeczkę cukru, mieszamy i zostawiamy do wyrośnięcia (ok. 10-15min). Do dużej miski wsypujemy mąkę, resztę cukru, szczyptę soli, dodajemy jajko, ciepłe roztopione masło, oraz wyrośnięty rozczyn z drożdży. Mieszamy i wyrabiamy ciasto, w razie potrzeby podsypujemy lekko mąką, żeby się nie kleiło do stolnicy. Formujemy kulę i wkładamy do miski, przykrywając ściereczką, zostawiamy do wyrośnięcia na ok 1,5  godziny. Wyrośnięte ciasto przekładamy znowu na stolnicę, posypaną mąką, rozwałkowujemy na placek o grubości 0.5 cm. Wycinamy prostokąty, każdy nacinamy jak na zdjęciu poniżej i smarujemy nutellą.

Składamy do środka najpierw prawą, nienaciętą stronę, a na nią lewą - ponacinaną w paski. Smarujemy roztrzepanym jajkiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180st i pieczemy około 20 minut  na złoty kolor. Po wystudzeniu możemy posypać cukrem pudrem.





6 komentarzy:

  1. Ale pyszności, zjadłabym taką bułeczkę :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Jakie piękne bułeczki.
    Z nutellą musiały być pyszne!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Do nutelli podeszłam ... ostrożnie, bo nie przepadam za czekoladowym nadzieniem. I zupełnie niepotrzebnie, bo to był strzał w 10-tkę. Pozdrawiam :-)

      Usuń
  3. Ale cudowne bułeczki, bardzo podba mi się ich kształt :)

    OdpowiedzUsuń