poniedziałek, 8 sierpnia 2016

KRUCHE BABECZKI ZE ŚMIETANĄ I OWOCAMI

Kruche babeczki to bardzo wdzięczny "materiał" do obróbki :) 
Możemy upiec je sobie wcześniej, zabezpieczyć przed wysychaniem (ja wkładam do metalowej puszki), a następnie  kiedy przyjdzie nam ochota wypełnić kremem budyniowym, śmietaną czy zalać tężejącą galaretką. Zawsze pysznie smakują ze świeżymi owocami :-) 
Zazwyczaj piekę je w metalowych, tradycyjnych foremkach do babeczek, tym razem jednak zrobiłam je w maleńkich, silikonowych foremkach. 
Wyglądały uroczo i smakowały przepysznie!



Składniki:
  • 300 gramów mąki
  • 80 gramów cukru pudru
  • 150 gramów  margaryny (ja używam Kasi)
  • 3 żółtka
  • szczypta soli

Wykonanie:

Wszystkie składniki łączymy i zagniatamy elastyczne ciasto. Wkładamy do lodówki na około 30 minut. Po wyjęciu rozwałkowujemy na stolnicy. Wykrawamy kółka i wylepiamy nimi foremki do babeczek. Nakłuwamy widelcem w kilku miejscach.  Pieczemy około 12 - 15 minut na złoty kolor w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Po wyjęciu studzimy.

Krem:
  • 200 ml śmietanki 30% lub 36%
  • 1 dowolna galaretka rozpuszczona w 1/4 szkl. gorącej wody
Wykonanie:


Śmietanę ubijamy na sztywno. Rozpuszczoną galaretkę chłodzimy. Kiedy zacznie się lekko ściągać (tężeć) delikatnie wlewamy ją do ubitej śmietany. Całość ubijamy chwilkę (dosłownie kilka sekund), ponieważ śmietana z galaretką szybko robi sie sztywna. Kremem napełniamy babeczki, dekorujemy owocami. 








1 komentarz:

  1. Wyglądają przepysznie :) Myślę, że ja bym dała na wierzch samą galaretkę i wetknęła w nią owoce. Ale te ze śmietaną i czekoladą wyglądają naprawdę apetycznie. Można by jeszcze je wiórkami czekoladowymi posypać :) Faktycznie, możliwości jest dużo!

    OdpowiedzUsuń