czwartek, 30 czerwca 2016

AKSAMITNE RISOTTO Z KURCZAKIEM I WARZYWAMI

Gdybym miała wybierać między ryżem a makaronem, miałabym dylemat :-) Więc, aby go uniknąć gotuję na przemian: a to ryż, a to makaron ... 
Mąż oczywiście preferuje ... ziemniaki, tak więc hmmm ... przez lata przyzwyczaiłam się, że zazwyczaj robię 2 obiady ;-) 
Tym razem skusił się na moje risotto i nawet bardzo Mu smakowało! 

Ja natomiast uwielbiam wszystko co jednogarnkowe, 
a wszelakie risotta w szczególności :)



Składniki:

  • 300g fileta z piersi kurczaka
  • 200g ryżu arborio
  • 1 por
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 czerwonej papryki
  • mała puszka kukurydzy (200g)
  • puszka pomidorów w sosie własnym
  • bulion
  • słodka papryka
  • sól
  • pieprz


Wykonanie: 


Filet kroimy w podłużne paseczki. Posypujemy solą, pieprzem, słodką papryką. Podsmażamy na rozgrzanym oleju do zrumienienia. Łyżką cedzakową wyjmujemy. Na tym samym oleju podsmażamy pokrojony w talarki por, pokrojoną w kosteczkę paprykę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie wsypujemy na patelnię  ryż i podsmażamy go chwilę, aż ziarenka staną się szkliste (ok. 5 minut) ciągle mieszając. Teraz czas na pomidory z puszki i gorący bulion, którym zalewamy ryż. Bulionu powinno być  około 2 cm ponad ryż. Doprawiamy solą, pieprzem, ew. ulubionymi ziołami, patelnię przykrywamy i gotujemy na bardzo małym ogniu, aż ryż wchłonie cały płyn (około 20 minut).  Na koniec przekładamy do ryżu wcześniej usmażone mięso oraz odsączoną z zalewy  kukurydzę. Mieszamy i doprawiamy do smaku. Posypujemy natką pietruszki. 





sobota, 25 czerwca 2016

JAGODOWO MI - CZYLI DELIKATNY SERNIK NA ZIMNO

Przepis na ten delikatny, jagodowy sernik dostałam od koleżanki. 
Przeleżał swoje, odczekał ponad rok w zeszycie z przepisami, aby teraz zaistnieć ❤
I strasznie żałuję, że tak późno go odkurzyłam, bo przepis na sernik jest bardzo prosty, a efekt rewelacyjny (przynajmniej dla mnie). 
Mocno jagodowy, ale nie mocno słodki (nie znoszę przesłodzonych ciast), bardzo lekki, wręcz orzeźwiający, idealny do kawy w gorące, letnie popołudnie ... 
Mam nadzieję, że taka rekomendacja przekona Was, aby wypróbować ten przepis 😊
Polecam, bo sernik jest pyszny!




Składniki:
  • 1 kg serka homogenizowanego waniliowego (u mnie 2x po 500g waniliowego serka Zott Jogobella, który nadaje się idealnie do serników na zimno)
  • 1 cukier wanilinowy (16g)
  • 6 łyżek cukru pudru (możemy zwiększyć ilość jeśli lubimy bardzo słodkie ciasta)
  • 1 op. żelatyny spożywczej o wadze 50g
  • 400g jagód

Dodatkowo na wierzch sernika:

  • 2 galaretki jagodowe
  • 2 łyżki jagód


Wykonanie: 


2 galaretki jagodowe rozpuścić w połowie wody przewidzianej na opakowaniu.
4 łyżki żelatyny wsypać do szklanki i zalać przegotowaną, zimną wodą do 3/4 wysokości szklanki. Dokładnie wymieszać i odstawić do napęcznienia na ok. 15 minut. Napęczniałą żelatynę przełożyć do większej miseczki, dodać 1/2 szklanki wrzącej wody, dokładnie wymieszać, aby nie było grudek i odstawić do wystudzenia. 
Jagody przepłukać na sicie. Zblendować.  Serek, cukier puder i cukier waniliowy zmiksować. Następnie dodawać do masy po 2-3 łyżki wystudzonej, płynnej żelatyny, cały czas miksując na niewielkich obrotach. Na koniec dodać zblendowane jagody i wymieszać masę łyżką. Odczekać chwilkę jak masa zacznie nam lekko gęstnieć, po czym wylać ją do tortownicy i wstawić do lodówki. Kiedy jagodowa masa stężeje wysypać na nią jagody i zalać lekko tężejącą galaretką. Wstawić ponownie do lodówki, najlepiej na kilka godzin.










czwartek, 23 czerwca 2016

BARDZO KRUCHY PLACEK Z JAGODAMI

Sezon na jagody rozpoczęty, zapraszam więc na jagodowy placek. Nieziemsko kruchy, z dodatkiem świeżych, aromatycznych jagód ... nie licząc czasu chłodzenia ciasta - wypiek expresowy, bo robi sie go migusiem ;-) 
Oczywiście jagody można zastapić innymi sezonowymi owocami, lub owocami z puszki - gwarantuję, że i tak będzie smacznie.



Składniki na kruche ciasto: (u mnie blaszka 21 cmx 31cm)
  • 500g mąki krupczatki
  • 5 żółtek
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1/2 op. cukru wanilinowego
  • 250g masła o temp. pokojowej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • skórka otarta z 1 sparzonej cytryny

Piana z białek:
  • 5 białek
  • 1/2  szklanki cukru

Nadzienie:
  • 400g świeżych jagód
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki bułki tartej

Wykonanie:

Podane na kruche ciasto składniki łączymy, zagniatając je i formując z nich kulę. Ciasto jest bardzo sypkie, ze względu na użycie mąki krupczatki. Kulę zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 2-3 godziny. (Ja zazwyczaj rozkładam sobie pracę na 2 dni. Ciasto wyrabiam wieczorem, wkładam do lodowki, a nastepnego dnia wykańczam). Po wyjęciu z lodówki 2/3 ciasta ścieramy na tarce na oczkach na spód blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170st na około 10 minut. W tym czasie ubijamy białka, dodając pod koniec ubijania cukier. Na podpieczony spód wykładamy jagody wymieszane z cukrem i bułką tartą, na jagody wykładamy pianę, a na pianę ścieramy pozostałą część ciasta. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180st na około 45 minut.






poniedziałek, 20 czerwca 2016

PENNE ZE SZPINAKIEM, BOCZKIEM I NUTĄ CZOSNKU

Proste, smaczne danie. 
Makaron, szpinak i boczek to dla mnie trio doskonałe . 
Do tego ciągnący, dobry ser ... 
Pychota! 
Jeśli chcemy odchudzić odrobinę danie zastąpmy boczek chudą szynką. Będzie równie smacznie.




Składniki:
  • makaron penne
  • szpinak (u mnie 250 g mrożonego)
  • 3 ząbki czosnku
  • 150 g chudego boczku 
  • 2-3 łyżki startego żółtego sera
  • olej
  • sól
  • pieprz ziołowy


Wykonanie:


Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie, odcedzić. Na suchej patelni rozgrzać olej, wrzucić pokrojony w drobną kostkę boczek. Całość  chwilę  smażyć. Następnie dodać wcześniej rozmrożony na sicie szpinak, oraz posiekany czosnek. Doprawić solą i pieprzem. Dusić na małym ogniu mieszając ok. 10 minut. Na koniec wsypać starty ser, wymieszać z wcześniej ugotowanym makaronem. Podawać gorący.



wtorek, 14 czerwca 2016

MUFFINKI Z TRUSKAWKAMI

Nie piekę zbyt często muffinek, tylko w sytuacjach awaryjnych, kiedy potrzebuję "coś do kawy" w miarę szybko ;-) Bo muffinki robi sie szybko, przepis jest banalnie prosty, nie potrzebujemy tutaj żadnych wyszukanych składników, no i udają się zawsze (czasem są bardziej "wybujałe" w górę, innym razem mniej, ale smaczne są zawsze). Oczywiście truskawki możemy zamienić na każde inne owoce, albo zwyczajnie je pominąć. 
Babeczki po upieczeniu możemy dowolnie przyozdobić, polukrować, obsypać cukrem pudrem ... 
U mnie jednak jak zwykle najprostrza wersja, dlatego, że nie lubię mocno słodkich ciast, i wszystkie te dodatki pomijam :)



Składniki:

  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 1 szkl. mleka
  • 3/4 szkl. cukru
  • 1/2 szkl. oleju
  • 1 mały cukier wanilinowy
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • truskawki lub inne owoce


Wykonanie: 


Mieszamy ze sobą suche składniki tj: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, cukier wanilinowy i szczyptę soli.  Następnie dodajemy roztrzepane widelcem jajka, mleko i olej. Miksujemy krótko na małych obrotach, tylko do połączenia się składników. Truskawki kroimy na niewielkie kawałki, dodajemy do masy. Mieszamy. Blachę do muffinek wykładamy papilotkami. Łyżką nakładamy masę do 3/4 wys. papilotki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180st na ok. 25 minut.



piątek, 10 czerwca 2016

CZERWCOWA KLASYKA CZYLI BISZKOPT Z GALARETKĄ, KREMEM I TRUSKAWKAMI

Kto z nas nie lubi ciasta z galaretką i owocami? :) 
Lekkie, nie mocno słodkie, szczególnie mocno schłodzone, takie prosto z lodówki smakuje rewelacyjnie.

A jeśli te owoce to świeże truskawki to kubki smakowe szaleją ...
 przynajmniej moje :)



Składniki na biszkopt:
  • 4 jajka klasy 
  • 3/4 szklanki mąki  tortowej
  • 1/2 szklanki cukru
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Do ubitych białek stopniowo dodajemy cukier i po jednym żółtku, cały czas miksując. Następnie zmniejszamy obroty miksera i  dodajemy łyżką mąkę, aż do jej wyczerpania. Ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy ok. 25 minut w temperaturze 170 st. C. Po upieczeniu odstawiamy do  wystygnięcia.

Składniki na krem budyniowy:


  • 1 budyń waniliowy (u mnie z cukrem 40g)
  • 1 szklanka mleka
  • 150 g masła (o temp. pokojowej)
  • 120g cukru pudru
Ugotować budyń w szklance mleka. Wystudzić (najlepiej pod przykryciem, aby nie powstał "korzuch"). Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Do utartego masła dodawać po łyżce zimnego budyniu i ubijać na średnich obrotach.

Ponadto:
  • truskawki
  • 2 galaretki rozpuszczone w połowie wody przewidzianej na opakowaniu

Wykonanie ciasta: 



Na biszkopt wykładamy krem budyniowy. Na kremie układamy połówki truskawek. Zalewamy lekko tężejącą galaretką i chłodzimy do stężenia w lodówce.














środa, 8 czerwca 2016

MAKARON RYŻOWY Z JAJKIEM I BRĄZOWYMI PIECZARKAMI

Bardzo smaczne i szybkie danie jednogarnkowe. 
Z powodzeniem może stanowić obiad lub ciepłą kolację (bo na śniadanie dla mnie za syte). Brązowe pieczarki nadają daniu lekko orzechowy posmak, ale jeśli zastąpimy je zwykłymi, też wyjdzie smacznie. 



Składniki: (porcja na 2-3 osoby)

  • 1/2 op. makaronu ryżowego
  • 100g brązowych pieczarek
  • 1 cebula
  • 3-4 jajka
  • sól
  • pieprz
  • słodka papryka
  • olej
  • natka pietruszki


Wykonanie: 


Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na oleju. Do zezłoconej cebuli dodajemy oczyszczone i pokrojone pieczarki (jeśli mamy bardzo małe - nie kroimy). Smażymy 5 minut całość i dodajemy ugotowany wcześniej makaron. Mieszamy, smażymy kolejne 5 minut i wlewamy rozbełtane wcześniej jajka. Całość doprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką i smażymy do momentu ścięcia się jajek. Gotowe danie posypujemy natką pietruszki.





czwartek, 2 czerwca 2016

BIGOS Z MŁODEJ KAPUSTY. Z ŁOPATKĄ I PIECZARKAMI

Bigos z młodej kapusty gotuję obowiązkowo kilka razy w sezonie, bo kocham młodą kapustę miłością niezmienną od wielu, wielu lat ... 
Niestety już później nie smakuje ona tak, jak na przełomie maja i czerwca, tak więc staram się w tym czasie gotować z niej najróżniejsze potrawy i robić najróżniejsze surówki. 
Dziś czas na wariację nr 4 😊
Zapraszam 👌



Składniki:
  • ok 500 g łopatki
  • 200 g małych pieczarek
  • 1 główka młodej kapusty
  • 1 cebula
  • koncentrat lub passata pomidorowa (ilość do smaku)
  • sól
  • pieprz
  • słodka papryka
  • olej
  • koperek

Wykonanie: 


Kapustę szatkujemy, wrzucamy do garnka i zalewamy wodą. Gotujemy ok 15 minut, po czym odcedzamy zostawiając odrobinę wody.
Łopatkę kroimy w małą kostkę, solimy, pieprzymy, posypujemy papryką i odstawiamy na 20 minut w chłodne miejsce. Po tym czasie rozgrzewamy na patelni olej i dość mocno podsmażamy mięso z każdej strony. Następnie dodajemy pokrojoną cebulę i całość smażymy jeszcze chwilę. Na koniec dorzucamy oczyszczone pieczarki (w całości jeśli są małe). 
Całość chwilę podsmażamy, a następnie  przekładamy do kapusty. Dodajemy koncentrat lub passatę pomidorową i dusimy do miękkości mięsa. Na końcu dodajemy przyprawy: sól, pieprz. Dokładnie mieszamy. Posypujemy koperkiem.