piątek, 10 czerwca 2016

CZERWCOWA KLASYKA CZYLI BISZKOPT Z GALARETKĄ, KREMEM I TRUSKAWKAMI

Kto z nas nie lubi ciasta z galaretką i owocami? :) 
Lekkie, nie mocno słodkie, szczególnie mocno schłodzone, takie prosto z lodówki smakuje rewelacyjnie.

A jeśli te owoce to świeże truskawki to kubki smakowe szaleją ...
 przynajmniej moje :)



Składniki na biszkopt:
  • 4 jajka klasy 
  • 3/4 szklanki mąki  tortowej
  • 1/2 szklanki cukru
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Do ubitych białek stopniowo dodajemy cukier i po jednym żółtku, cały czas miksując. Następnie zmniejszamy obroty miksera i  dodajemy łyżką mąkę, aż do jej wyczerpania. Ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy ok. 25 minut w temperaturze 170 st. C. Po upieczeniu odstawiamy do  wystygnięcia.

Składniki na krem budyniowy:


  • 1 budyń waniliowy (u mnie z cukrem 40g)
  • 1 szklanka mleka
  • 150 g masła (o temp. pokojowej)
  • 120g cukru pudru
Ugotować budyń w szklance mleka. Wystudzić (najlepiej pod przykryciem, aby nie powstał "korzuch"). Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Do utartego masła dodawać po łyżce zimnego budyniu i ubijać na średnich obrotach.

Ponadto:
  • truskawki
  • 2 galaretki rozpuszczone w połowie wody przewidzianej na opakowaniu

Wykonanie ciasta: 



Na biszkopt wykładamy krem budyniowy. Na kremie układamy połówki truskawek. Zalewamy lekko tężejącą galaretką i chłodzimy do stężenia w lodówce.














3 komentarze:

  1. Pyszności proponujesz! I jak tu schudnąć człowieku? Helena

    OdpowiedzUsuń
  2. Haha, dokładnie :) Nie ma diety ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda przepięknie!!! Gdyby jeszcze choć raz udał mi się biszkopt bez zakalca...

    OdpowiedzUsuń