Szybsze w przygotowaniu od tych tradycyjnych na drożdżach, zawsze się udają, ze względu na to, że są niewielkich rozmiarów nie musimy smażyć ich długo ... malutkie, mięciutkie, pyszniutkie serowe pączusie :)
Zapraszam :-)))
Składniki: (na ok. 45 szt)
- 30 dkg twarogu
- 50 dkg mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki cukru
- 1 cukier wanilinowy lub 1 łyżka domowego cukru waniliowego
- 2 łyżki masła
- 3 jajka
- 4 kostki smalcu (do smażenia)
- cukier puder do posypania
Twaróg zmielić (albo użyć tak jak ja - mielonego). Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia, dodać posiekane masło. Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym, dodać zmielony twaróg oraz mąkę z tłuszczem. Wszystko wyrobić (ręcznie lub mikserem). Tłuszcz rozgrzać. Lekko zwilżonymi dłońmi odrywać małe kawałki ciasta formując z nich kulki wielkości dużego orzecha włoskiego (po usmażeniu osiągną wielkość mandarynki). Wrzucać na gorący olej. Smażyć na złoty kolor.
Wyjęte, osączamy na papierowym ręczniczku.
Po osączeniu napełniać powidłami przy użyciu szprycki.
Po osączeniu napełniać powidłami przy użyciu szprycki.
Dziękuję za przepis. Jutro robię na próbę, martwi mnie tylko bo nie mam szpricówy. Czym tu włożyć do środka dżem oto jest pytania:) Pozdrawiam Zosia
OdpowiedzUsuńZosiu jak nie masz czym "wstrzyknąć" nadzienia, zrób bez. Pączusie nie stracą nic przez to, ja część zrobiłam z powidłami, a część bez nadzienia (moja wnusia nie lubi powideł) i też były pyszne :)) Pozdrawiam!
UsuńMam pytanie - ile paczków wyjdzie z podanych skladników?
OdpowiedzUsuńOk. 45 szt.
Usuń