Pyszna drożdżówka z dodatkiem śmietany.
Bardzo puszysta, długo świeża. Dodatek cieniutkiej warstwy serowej pod maślaną kruszonką dodatkowo podkręca jej smak.
Oczywiście zamiast warstwy sera spokojnie możemy użyć dowolnych owoców, ciasto nie straci na pewno przez to na smaku :))
Oczywiście zamiast warstwy sera spokojnie możemy użyć dowolnych owoców, ciasto nie straci na pewno przez to na smaku :))
- 550g maki
- 40g świeżych drożdży
- 200ml śmietany 18%
- 1 szkl. mleka
- 2 jajka
- 150g cukru
- 100g roztopionego masła
- szczypta soli
- Warstwa serowa:
- 3 łyżki zmielonego twarogu,
- 1 żółtko,
- 2 łyżki cukru,
- trochę cukru wanilinowego
- - wszystko połączyć
- Wykonanie:
- Mleko podgrzewamy. W letnim mleku rozkruszamy drożdże, dodajemy 2 łyżeczki cukru i łyżeczkę mąki. Odstawiamy do wyrośnięcia, na ok 10 minut w ciepłe miejsce. W małym rondelku rozpuszczamy masło. Studzimy. Do miski wsypujemy mąkę, pozostały cukier, szczyptę soli, jajka, śmietanę, wyrośnięte drożdże i wystudzone masło. Wyrabiamy przy użyciu haków. Gdy cisto będzie lśniące, a wszystkie składniki połączą się miskę przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy na ok 1 godzinę do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podwoi objętość wykładamy je na blaszkę wysmarowaną masłem i obsypaną bułką tartą. Na ciasto wykładamy cienką warstwę serową, na nią kruszonkę. Odstawiamy do wyrośnięcia na kolejne 15-20 minut w ciepłe miejsce. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175st na 45 minut.
ciekawy przepis, zapisuję i wykorzystam
OdpowiedzUsuńBędzie mi baaardzo przyjemnie :)
UsuńTa ilość składników jest na standardową dużą blachę?
OdpowiedzUsuńMoja blacha ma wymiary 31cmx21cm.
UsuńTeraz ślepota widzę, że jest napisane ;) Dziękuję 😊
UsuńBardzo proszę :-)
UsuńZrobiłam wczoraj na kolację i to był błąd... bo się najedliśmy jak bąki ;) Jest wspaniałe! Super się zagniotło w robocie, ciasto pięknie wyrosło, a przy pieczeniu zapach roznosił się na cały dom i wszyscy byli głodni długo przed wyjęciem ;)Dziękuję za przepis i polecam z czysty sumieniem!
UsuńTak wyglądało moje dzieło: http://pokazywarka.pl/ec44w6/
P.S. Jak widać na pierwszych dwóch zdjęciach kroiłam je jeszcze gorące, aby szybciej ostygło i abyśmy mogli się do niego dobrać :D
Ulko ... potrzymałaś mnie w napięciu tym początkiem Twojego komentarza ;-) Już myślałam, że coś wyszło nie tak :( Na szczęście jestem zadowolona i ... objedzona - a z tego ja cieszę się najbardziej. Niestety nie mogę wejść w pokazywarkę, jak możesz wrzuć mi zdjęcie na fb w prywatnej wiadomości, to wstawię sobie je do galerii :-) Dzięki za skorzystanie z przepisu i miłej soboty!
Usuńciasto wreszcie upiekłam, bardzo smaczne
OdpowiedzUsuńWitam, czy to mam być śmietana kwaśna???Czy może być inny zamienić śmietany, np. jogurt, kefir???Czy śmietana powoduje coś wyjątkowego z tym ciastem???
OdpowiedzUsuńJaki typ mąki powinien być użyty????Czy to ciasto drożdżowe długa trzyma świeżość?
Witam. Uzyłam śmietany z kubeczka 18% (nie kwaśnej). Nie robiłam na jogurcie, ani kefirze więc trudno mi określić, czy można stosować tu zamienniki. Po upieczeniu ciasto jest puszyste i lekko wilgotne. Mąka - zwykła pszenna (typ 500, 550). Co do pytania czy długo utrzymuje świeżość, ciężko mi powiedzieć :) Ciasto zazwyczaj zanoszę do pracy i zjadamy w ciągu jednego dnia :)) . Pozdrawiam.
UsuńJaką świeżość? Jak w dzień nie zniknie, to będzie cud :D
Usuń:-)))))))
UsuńCo do świeżości, to jeden kawałek przetrwał u mnie w kącie lodówki 2 dni i dalej smaczny był.
UsuńZrobiłam w postaci takiego zawijańca z dużą ilością dżemu :). Mniej śmietany trochę dałam, ale i tak wyszła wspaniała. Mięciutka, puchata, zupełnie nie sucha :). Od razu zniknęła i teraz muszę następną upiec :D. Na pewno dorzucę do wrześniowych ulubieńców, żeby więcej osób to cudo spróbowało!
OdpowiedzUsuńFajnie, że podzielasz moje zdanie, bo ciacho jest pychotka! Pozdrawiam :-)
UsuńPychotka to mało powiedziane :)
UsuńWrzucone pod:
Usuńhttp://stronapostronie2017.blogspot.com/2018/10/nieksiazkowi-ulubiency-wrzesnia-2018.html
Następnym razem jak upiekę, muszę jakoś foteczkę zdążyć zrobić i zaktualizować :).