Ostatnio mam "faz臋" nalewkow膮 馃槑
Tzn. nie pij臋 tylko ... nastawiam, sporz膮dzam, filtruj臋 i odstawiam, aby w szafce, w gara偶u nabiera艂y mocy.
Fajnie b臋dzie spo偶y膰 kieliszek takiej domowej nalewki w 艢wi臋ta Bo偶ego Narodzenia albo po prostu zim膮, kiedy sypnie 艣niegiem i mrozem - tak dla kura偶u i na rozgrzewk臋 馃槈
Ostatnio "pod n贸偶" posz艂y brzoskwinie ...
Ostatnio "pod n贸偶" posz艂y brzoskwinie ...
Sk艂adniki:
- brzoskwinie
- cukier (do smaku)
- alkohol (u mnie w贸dka czysta 40% wzbogacona niewielk膮 ilo艣ci膮 spirytusu)
Wykonanie:
Brzoskwinie myjemy. Wyjmujemy z nich pestki, a owoce kroimy na ma艂e kawa艂ki.
Do du偶ego s艂oja (m贸j 2.5l) wrzucamy owoce i zasypujemy cukrem. S艂贸j stawiamy na parapecie, lub w innym s艂onecznym miejscu.
Pod wp艂ywem ciep艂a owoce puszcz膮 sok, a cukier ten sok "zakonserwuje"
Warunek - owoce musz膮 by膰 w ca艂o艣ci zasypane cukrem,
gdy cukier si臋 rozpu艣ci nale偶y go uzupe艂ni膰, by nie dopu艣ci膰 do kontaktu owoc贸w z powietrzem, bo zaczn膮 fermentowa膰. Po 2-3 dniach owoce zalewamy alkoholem (ilo艣膰 alkoholu uzale偶niona jest od wielko艣ci naszego s艂oja). Zalany i szczelnie zamkni臋ty s艂贸j odstawiamy na dwa tygodnie pami臋taj膮c o potrz膮saniu nastaw膮 co dwa trzy dni. Po dw贸ch tygodniach odstawiamy nalewk臋 w ch艂odne miejsce, a po miesi膮cu zlewamy j膮 - oczywi艣cie filtruj膮c - do butelek.
Filtrowanie jest niestety jedn膮 z mniej przyjemnych czynno艣ci, zw艂aszcza, je艣li robimy nalewk臋 z mi臋kkich owoc贸w maj膮cych tendencje do "rozlatywania si臋" . Ja filtruj臋 nalewki korzystaj膮c z filtr贸w do kawy. Jest to mozolny spos贸b lecz stosunkowo skuteczny. Pami臋tajmy jednak przy filtrowaniu, 偶eby do艣膰 cz臋sto zmienia膰 filtr na s艂oiku (butelce), poniewa偶 cukier z nalewki skutecznie i szybko ... go zapycha.
Do przefiltrowania nalewki 2l u偶y艂am oko艂o 20 filtr贸w i czynno艣膰 ta zaj臋艂a mi 2 dni :))
Tak wygl膮da艂o moje filtrowanie:
Brzoskwinie, kt贸re zosta艂y z nalewki wykorzystujemy do ciasta, lod贸w, deser贸w ... lub zjadamy, bo s膮 pysznie nas膮czone alkoholem, chocia偶 barw臋 maj膮 nie ciekaw膮 (ciemno-brunatn膮).
A tu ju偶 efekt finalny ... chocia偶 nie ca艂kiem ;-), bo na fina艂 i kwintesencj臋 smaku poczekamy jeszcze kilka m-cy :))
Filtrowanie jest niestety jedn膮 z mniej przyjemnych czynno艣ci, zw艂aszcza, je艣li robimy nalewk臋 z mi臋kkich owoc贸w maj膮cych tendencje do "rozlatywania si臋" . Ja filtruj臋 nalewki korzystaj膮c z filtr贸w do kawy. Jest to mozolny spos贸b lecz stosunkowo skuteczny. Pami臋tajmy jednak przy filtrowaniu, 偶eby do艣膰 cz臋sto zmienia膰 filtr na s艂oiku (butelce), poniewa偶 cukier z nalewki skutecznie i szybko ... go zapycha.
Do przefiltrowania nalewki 2l u偶y艂am oko艂o 20 filtr贸w i czynno艣膰 ta zaj臋艂a mi 2 dni :))
Tak wygl膮da艂o moje filtrowanie:
Brzoskwinie, kt贸re zosta艂y z nalewki wykorzystujemy do ciasta, lod贸w, deser贸w ... lub zjadamy, bo s膮 pysznie nas膮czone alkoholem, chocia偶 barw臋 maj膮 nie ciekaw膮 (ciemno-brunatn膮).
A tu ju偶 efekt finalny ... chocia偶 nie ca艂kiem ;-), bo na fina艂 i kwintesencj臋 smaku poczekamy jeszcze kilka m-cy :))
A mog艂abym prosi膰 o napisanie ilo艣ci ? Np ile w贸dki na kg brzoskwin i cukru bo boje si臋 ze przedobrze
OdpowiedzUsu艅Niestety wszystkie nalewki robi臋 "na oko" :( Ale nie martw si臋, raczej nalewki nie mo偶na zepsu膰 :) Ja po kilkunastu dniach po prostu pr贸buj臋 czy jest dosy膰 s艂odka i do艣膰 mocna, i wtedy dodaj臋 ew. cukru albo je艣li jest s艂aba (owoce puszczaj膮 sok, wi臋c nasz alkohol jest zawsze rozcie艅czony) wzmacniam odrobin膮 spirytusu :)) B臋dzie dobrze! Pozdrawiam.
Usu艅zazwyczaj 2 kg owoc贸w, 1 litr 70 % w贸dki i 1 kg cukru. Jednak, z cukrem bym uwa偶a艂, bo zawsze mo偶na dosypa膰 ale ubra膰 ju偶 nie.
OdpowiedzUsu艅M.