poniedziałek, 4 sierpnia 2014

CHŁOPSKIE JADŁO

Potrawy jednogarnkowe mają to do siebie, że są treściwe, pożywne, zazwyczaj niedrogie i nie trzeba wielkich kulinarnych umiejętności, aby je wykonać 😉
Tak jest i w tym wypadku. Kulinarny misz-masz z moich ulubionych składników stworzył bardzo smaczne danie obiadowe 💗






Składniki:
  • ok. 40 dkg mięsa mielonego (u mnie łopatka)
  • 4 ziemniaki
  • 2 cebule
  • 20 dkg boczku lub kiełbasy
  • 40 dkg dobrej kapusty kiszonej
  • 25 dkg pieczarek
  • 1 mała czerwona papryka
  • sól
  • pieprz
  • liść laurowy
  • olej


Wykonanie:

Cebulę i paprykę kroimy w kostkę i smażymy na oleju. Kiedy cebula się zezłoci dodajemy mięso mielone, smażymy mieszając i rozdrabniając mięso. Ziemniaki gotujemy na pół twardo. Po ugotowaniu kroimy w kostkę dodajemy do mięsa mielonego.Kapustę gotujemy w niedużej ilości wody z dodatkiem liścia laurowego. Na osobnej patelni podsmażamy wędlinę (boczek) oraz pokrojone pieczarki. Solimy, pieprzymy do smaku. W garnku mieszamy wszystkie podsmażone produkty oraz ugotowaną kapustę. Doprawiamy do smaku.



2 komentarze:

  1. Witam dziś na obiad zrobiłam chłopskie jadło z Pani przepisu jest bardzo smaczne dziękuję za przepis pozdrawiam Kasia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się Kasiu, że smakowało, pozdrawiam również :-)

      Usuń