wtorek, 1 kwietnia 2014

COTTAGE PIE CZYLI ZAPIEKANKA WIEJSKA

Do bólu prosta i bardzo smaczna zapiekanka rodem z kuchni angielskiej ... 😊
W oryginale przyrządzana z mielonej wołowiny (u mnie z mięsa mielonego mieszanego), warzyw i warstwy puszystego puree  ziemniaczanego .
 Danie syte i pożywne. 
Z powodzeniem możemy podać  ją  jako danie obiadowe.



Warstwa mięsna:
  • 0,7 kg mięsa mielonego 
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz, bazylia
  • 200 g groszku konserwowego
  • 1 ząbek czosnku
  • odrobina wody lub bulionu
  • olej do smażenia


Wykonanie:
Posiekaną drobno cebulę, czosnek i startą na tarce marchewkę podsmażamy na oleju przez około 5 minut, następnie dodajemy mielone mięso, przyprawy, koncentrat pomidorowy, podlewamy odrobiną bulionu i smażymy całość ciągle mieszając ok. 15 minut.

Warstwa ziemniaczana:
  • 700 g ziemniaków
  • 5 dkg masła
  • 100 ml mleka
  • 50 g sera żółtego drobno startego
  • sól, pieprz 


Wykonanie:
Ziemniaki ugotować, odcedzić utłuc, dodać masło, mleko, sól i pieprz na końcu starty ser. Dokładnie wymieszać.

Na dno naczynia żaroodpornego wykładamy masę mięsną. Na mięso wykładamy odcedzony groszek konserwowy, a na warstwę groszku wykładamy nasze  ziemniaczane purée. Wygładzamy powierzchnię i widelcem robimy na powierzchni "zyzgzaki".



 Na wierzch układamy kilka wiórków masła. Wstawiamy do piekarnika  nagrzanego do 200 stopni, na ok. 20-25 minut. naczynia nie przykrywamy, aby ziemniaczki ładnie się przyrumieniły :)