wtorek, 1 kwietnia 2014

COTTAGE PIE CZYLI ZAPIEKANKA WIEJSKA

Do b贸lu prosta i bardzo smaczna zapiekanka rodem z kuchni angielskiej ... 馃槉
W oryginale przyrz膮dzana z mielonej wo艂owiny (u mnie z mi臋sa mielonego mieszanego), warzyw i warstwy puszystego puree  ziemniaczanego .
 Danie syte i po偶ywne. 
Z powodzeniem mo偶emy poda膰  j膮  jako danie obiadowe.



Warstwa mi臋sna:
  • 0,7 kg mi臋sa mielonego 
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 2 艂y偶ki koncentratu pomidorowego
  • s贸l, pieprz, bazylia
  • 200 g groszku konserwowego
  • 1 z膮bek czosnku
  • odrobina wody lub bulionu
  • olej do sma偶enia


Wykonanie:
Posiekan膮 drobno cebul臋, czosnek i start膮 na tarce marchewk臋 podsma偶amy na oleju przez oko艂o 5 minut, nast臋pnie dodajemy mielone mi臋so, przyprawy, koncentrat pomidorowy, podlewamy odrobin膮 bulionu i sma偶ymy ca艂o艣膰 ci膮gle mieszaj膮c ok. 15 minut.

Warstwa ziemniaczana:
  • 700 g ziemniak贸w
  • 5 dkg mas艂a
  • 100 ml mleka
  • 50 g sera 偶贸艂tego drobno startego
  • s贸l, pieprz 


Wykonanie:
Ziemniaki ugotowa膰, odcedzi膰 ut艂uc, doda膰 mas艂o, mleko, s贸l i pieprz na ko艅cu starty ser. Dok艂adnie wymiesza膰.

Na dno naczynia 偶aroodpornego wyk艂adamy mas臋 mi臋sn膮. Na mi臋so wyk艂adamy odcedzony groszek konserwowy, a na warstw臋 groszku wyk艂adamy nasze  ziemniaczane pur茅e. Wyg艂adzamy powierzchni臋 i widelcem robimy na powierzchni "zyzgzaki".



 Na wierzch uk艂adamy kilka wi贸rk贸w mas艂a. Wstawiamy do piekarnika  nagrzanego do 200 stopni, na ok. 20-25 minut. naczynia nie przykrywamy, aby ziemniaczki 艂adnie si臋 przyrumieni艂y :)





16 komentarzy:

  1. Cz臋sto robi臋 takie zapiekanki zimow膮 por膮. S膮 syte i rozgrzewaj膮ce :)

    OdpowiedzUsu艅
    Odpowiedzi
    1. O tak ... to ju偶 ostatni dzwonek na wszelkie ci臋偶kie, rozgrzewaj膮ce zupki inne dania :) Teraz czekamy na lekkie, wiosenne nowalijki ... :)

      Usu艅
  2. Uwielbiam t膮 zapiekank臋 . Moja c贸ra ( te偶 mieszka w Anglii ) dodaje jeszcze do miesa groszek. Pycha.
    Ciekawa jestem czy pozna艂a Pani jakie艣 tradycyjne walijskie dania ?

    OdpowiedzUsu艅
    Odpowiedzi
    1. Witam Ci臋 Buniu :) Mieszkam w UK od 8 lat ale przyznam szczerze, 偶e angielska kuchnia nie "porwa艂a" mnie za serce :-( Wypr贸bowa艂am kilka przepis贸w ale jestem jednak (i pewnie ju偶 si臋 to nie zmieni) wierna tradycyjnej polskiej kuchni ... pozdrawiam :))

      Usu艅
  3. Napewno zrobi臋 !!!!

    OdpowiedzUsu艅
  4. Zrobi艂am. Pyszne. 艢wietnie smakuje z og贸rkiem kiszonym. No ale niestety przy wyjmowaniu si臋 z deka rozwali艂o. Nie tak jak u Ciebie.

    OdpowiedzUsu艅
    Odpowiedzi
    1. Generalnie zapiekanki rozwalaj膮 si臋 przy nak艂adaniu i s膮 ... ma艂o fotogeniczne :)) T膮 wyj膮tkowo uda艂o mi si臋 艂adnie na艂o偶y膰 :-) Ale co tam - wa偶ne, 偶e smakowa艂o :)) Pozdrawiam

      Usu艅
    2. W艂a艣nie j膮 robi臋 :D po raz drugi :) jest przepyszna

      Usu艅
    3. :-) te偶 bardzo lubi臋 :))

      Usu艅
  5. Ju偶 2 raz robi臋 t膮 zapiekanke,偶ona na mnie wymogla . Prosta i smaczna.

    OdpowiedzUsu艅
    Odpowiedzi
    1. Wielki uk艂on ... za dzia艂ania kuchenne :)) 呕ona ma dobrze! ;-)

      Usu艅
  6. Zrobiona i zjedzona ;) Polecam z ketchupem, smakuje super :)

    OdpowiedzUsu艅
  7. Tak pi臋knie wygl膮da 偶e zrobi艂am ja na obiad!Jest rewelacyjna :)

    OdpowiedzUsu艅
  8. Podpowiesz niedo艣wiadczonego kucharce☺ na jakiej wielko艣ci naczynie s膮 podane proporcje ?

    OdpowiedzUsu艅
    Odpowiedzi
    1. Oczywi艣cie, 偶e podpowiem ... ju偶 biegn臋 mierzy膰 ;-) Moja ma 16 cm 艣rednicy, ale wymiar jest tutaj najmniej istotny :-) Pozdrawiam!

      Usu艅