To pyszne ciasto podejrzałam na blogu Z cukrem pudrem.
Ewa poleca go jako "najlepszy" i ... ma słuszną rację 😍
Murzynek jest pyszny. Pięknie wyrósł, jest wilgotny i pyszny w smaku. Wprost idealny. Polecam go wszystkim miłośnikom tego typu ciast.
- 125 g masła
- 3 jaja
- 2 szklanki mąki
- 5 łyżek powideł śliwkowych
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka cukru
- 1 czubata łyżeczka sody
- 2 czubate łyżeczki ciemnego kakao
Mleko zagotować z cukrem, kakao, masłem, ciągle mieszając. Masę wystudzić.
Do przestudzonej masy stopniowo dodawać mąkę wymieszaną z sodą, powidła, żółtka, i miksować, aż do połączenia się składników.
Białka ubić na sztywną pianę, dodać do ciasta, delikatnie wymieszać łyżką.
Formę keksową, u mnie o wymiarach 26x11 wysmarować masłem, obsypać kaszą manną, mąką lub bułką tartą i wlać ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180st i piec ok 55 minut (do suchego patyczka). Po wystudzeniu polać polewą czekoladową.
mniam pyszności
OdpowiedzUsuńa Ty od rana szalejesz!!! i smaka robisz!!! dobrze, że mam babę do kawy
OdpowiedzUsuńWłaśnie mój murzynek wylądował w piecu :) zobaczymy co z niego będzie :D
OdpowiedzUsuńUwielbiam murzynka, wygląda bardzo pyszne.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie.
a dzięki, chętnie wpadnę :)
UsuńI już wiem że murzynek jest przepyszny!!!dziekuję za przepis :)
OdpowiedzUsuńzawsze do usług :))
Usuńpyszna klasyka:)
OdpowiedzUsuńtak lubię ;-)
UsuńMurzynek apetycznie sie przedstawia i zdjęcia mi się podobają!!:-)
OdpowiedzUsuńcieszę się :))
UsuńKurczę, tak mnie te twoje przepisy wciągnęły :D, że już cztery lata do tyłu przeglądam... Hihi
OdpowiedzUsuńMadame - cała przyjemność po mojej stronie :-)))
UsuńA, więc - spróbowałam :). Rzeczywiście bardzo dobry wychodzi, wilgotny. Mój co prawda nie miał polewy czekoladowej, ale z na pewno jeszcze lepszy :)
UsuńNo to fajowo, że smakował :-) Ja większość ciast piekę bez lukru, polewy itp. ozdobników. Zdobię je jedynie na ... potrzeby sesji zdjęciowej bloga, ale ciiii, żeby się nie wydało :-))))
Usuń