piątek, 29 sierpnia 2014

WĄTRÓBKA DROBIOWA Z KOLOROWĄ PAPRYKĄ

Kolejna odsłona zdrowej i trochę konserwatywnej ... wątróbki. 
Bo z wątróbką to już tak jest jak wspominałam wcześniej: albo się ją kocha - albo nienawidzi :))
Dziś wersja: na kolorowo. Obowiązkowo z cebulką, a dodatkowo z pieczarkami i kolorowymi paprykami. 
Było smacznie i kolorowo.


Składniki:


  • 4 cebule  
  • 600 g wątroby drobiowej 
  • po 1 papryce: czerwonej, zielonej, żółtej
  • 250g pieczarek
  • łyżka sklarowanego masła do podsmażenia cebuli i papryki
  • olej do smażenia wątróbki
  • sól
  • pieprz
  • szczypta cukru
  •  natka pietruszki



Wykonanie:


Wątróbkę  myjemy i oczyszczamy bardzo dokładnie, pozbawiając ją wszelkich białych błonek. Ponownie myjemy i odsączamy na sicie. Kroimy w paski. Cebulę obieramy i kroimy w krążki. Papryki kroimy w kostkę. Pieczarki czyścimy, kroimy w plasterki. Masło rozpuszczamy na patelni, cebulę smażymy na złoty kolor. Podajemy papryki oraz pieczarki. Lekko solimy, pieprzymy i dodajemy szczyptę cukru. Na drugiej patelni podsmażamy na oleju pokrojoną wątróbkę. Smażymy ją na małym ogniu przez  ok 15 minut co pewien czas obracając. Pod koniec smażenia dodajemy sól i pieprz. Podczas smażenia należy uważać na pryskający tłuszcz. Po usmażeniu przekładamy wątróbkę do naszych podsmażonych warzyw. Delikatnie mieszamy, posypujemy natką pietruszki.






2 komentarze:

  1. Pyszny pomysł na wątróbkę, którą uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. super pomysl na przyrzadzenie watrobki w inny niz zwykle sposob

    OdpowiedzUsuń