Schab po chińsku to mój pomysł na szybki, mięsny, pożywny obiad.
Gęsty sos z warzywami, do tego plaster chudego schabu i porcja ryżu zadowolą chyba najbardziej wymagających ...
- 6 plastrów schabu
- 1 op. mrożonej mieszanki chińskiej (u mnie Hortex)
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz ziołowy
- słodka papryka
- 1 łyżka sosu sojowego
- szczypta curry
- liść laurowy
- ziele angielskie
- 1 czubata łyżeczka mąki
- olej
- ok 1.5 szkl bulionu.
Każdy plaster schabu rozbijamy, jednak nie za mocno. W miseczce mieszamy sos sojowy, pieprz ziołowy, roztarty czosnek. Każdy plaster schabu nacieramy marynatą i wstawiamy do lodówki na 2h. Następnie rozgrzewamy dość mocno olej i podsmażamy schab z obu stron. Do podsmażonego schabu wsypujemy mieszankę chińską, dodajemy sól, curry, paprykę i zalewamy całość bulionem. Dorzucamy liść laurowy, ziele angielskie i dusimy na małym ogniu ok 45 minut, aż mięso będzie dostatecznie miękkie. Powstały sos zaciągamy łyżeczką mąki rozrobioną w zimnej wodzie. Podajemy z ryżem na sypko lub ziemniakami.
Ale pysznie się prezentuje ;) Chętnie spróbuje ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
czerrrwonaporzeczka.blogspot.com
mieszanka chińska tzn. warzywa z mrożonki czy jeszcze coś innego? :) wygląda smacznie!
OdpowiedzUsuńmrożona mieszanka chińska z Hortexu :-)
Usuńsuper, dziękuję, w następnym tygodniu będę robić :D
OdpowiedzUsuńBardzo smaczne. Zrobiłam dokładnie wg przepisu. Jedynie sos, mimo zaciągnięcia zawiesiną z mąki, wyszedł mi dość rzadki.
OdpowiedzUsuńPrzepis doczekał się wypróbowania, wyszło pychota, ale marynaty do schabu trzeba zrobić więcej, bo 1 łyżeczka sosu sojowego to stanowczo za mało na kilka plastrów schabu. Zaraz będziemy się z mężem delektować obiadkiem:)
OdpowiedzUsuńIwona M.
Może być pyszne ale te ilosci na marynate to stanowczo za malo na ta ilosc schabu to trzeba conajmniej dac 50ml a nie lyzeczka bo to starczy zeby posmarowac jeden plaster
OdpowiedzUsuń