Wiedeńska zupa ziemniaczana to taka nasza rodzima kartoflanka z dodatkiem suszonych prawdziwków i lekko zakwaszona octem.
Ponieważ nie przepadam na smakiem octu (nawet winnego) ten składnik pominęłam. Zupka wyszła pyszna a grzybki podkreśliły jej smak ...
Składniki:
Wykonanie:
Grzyby zalewamy wodą. W garnku rozgrzewamy masło i obsmażamy na nim, przez 2 – 3 minuty chudy boczek. Następnie dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę, drobno posiekany czosnek, pokrojoną w kostkę marchew oraz seler. Wsypujemy nieco mąki, mieszamy ok. 1 minutę a następnie wlewamy wodę z posiekanymi prawdziwkami. Całość zalewamy bulionem lub jeśli nie mamy - wodą. Dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy, aż ziemniaki będą miękkie. Na koniec wsypujemy roztarty w dłoniach majeranek i zahartowaną kwaśną śmietanę,posypujemy posiekanym koperkiem.
|
Pysznie wygląda. Podoba mi się design bloga. Zapraszam do mnie.
OdpowiedzUsuńMęski blog o modzie i lifestyl'u.
http://gabriel-data.blogspot.com/
Obserwacja za obserwację?
Zaobserwuj, zobaczę zrobię to samo!
Tylko przypomnij w komentarzu.
www.gabriel-data.blogspot.com - KLIK
Fashion Projects
Drogi Gabrielu :)) Oko za oko ... ząb za ząb? Zaobserwuj, to ja też dodam do obserwowanych? Przypomnij mi w komentarzu? Eeee... nie tędy droga :)) Nie zbieram "obserwujących" na siłę :) Podoba Ci się mój blog - wpadaj zapraszam gorąco, ale nie obiecuję,że zrewanżuję się tym samym :)) pozdrawiam.
UsuńZapraszam na konkurs http://xcookandlookx.blogspot.com/2014/08/stuletnia-gospoda-katarzyna-majgier.html
OdpowiedzUsuńTak jakby nikt tu nie zajrzał specjalnie na zupę? A ten dodatek suszonych grzybów podoba mi się, na pewno jest ciekawą odmianą. I mi pewnie by zasmakowało nawet z octem, lubię lekko kwaskowate zupy. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńWitam, 4 prawdziwki to nie będzie raczej 100 gram. Ja kupiłem opakowanie w sklepie i miało 20gram i wydaje mi się, że wystarczająco inaczej zrobi się z tego grzybowa. Jak dla mnie zupa bardzo dobra porównałbym ją do żurku tylko mniej kwaśna.
OdpowiedzUsuń