Danusia - z bloga, z którego "skradłam" przepis (oryginał tutaj) nazwała to ciasto "jadą goście" i nazwa pasuje w tym przypadku w 100%!
Ciasto jest nie tylko pyszne, ale bardzo proste i szybkie do zrobienia. Poradzą sobie z nim nawet początkujące kuchareczki.
Poza tym to jedno z nielicznych ciast, które piecze się bez użycia tłuszczu, co jest dodatkową zaletą 👌
Wykorzystuje się do niego szklankę bakalii, które mogą być zupełnie dowolne: orzechy, rodzynki, żurawina, migdały, pestki słonecznika a nawet siemię lniane!
- 6 dużych jabłek
- 1 szklanka bakalii (u mnie 3/4 szkl orzechy włoskie + 1/4 rodzynki)
- 3 całe jajka
- 2 szkl mąki
- szczypta soli
- 1 szklanka cukru
- 1 płatka łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 plaska łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta cynamonu
Polewa:
- 100g płatków migdałów
- 1 puszka kajmaku (wykorzystałam połowę)
Wykonanie:
Jabłka obieramy, kroimy w kostkę. Orzechy siekamy. Rodzynki chwile moczymy, odciskamy z wody. W misce mieszamy jabłka, bakalie, cukier i cynamon. Odstawiamy w chłodne miejsce na 1h. Po tym czasie do jabłek z bakaliami dodajemy jajka oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą. Mieszamy całość dokładnie. Wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto jest bardzo gęste, i to jest prawidłowe.
Pieczemy w temp 180st ok 40 minut.
Po wystudzeniu polewamy kajmakiem i posypujemy płatkami migdałów (moja wersja), polewamy polewą czekoladową lub posypujemy cukrem pudrem :)
Świetny przepis, aż chce się spróbować :)
OdpowiedzUsuńWidzę, że nie tylko ja lubię prostotę :) bo przepis podoba się wielu osobom. I fajnie. Pozdrawiam.
UsuńWitam
OdpowiedzUsuńrobię prawie identyczne ciasto, ale dodaję jeszcze 1/2 szklanki oleju... czy to jest zupełnie bez tłuszczu?
Pozdrawiam Almanka
Tak zupełnie bez tłuszczu! Podeszłam z pewną ... dozą nieśmiałości, ale kiedy upiekło się rewelacyjnie uwierzyłam, że tłuszcz jest zbyteczny :)) I dobrze. Pozdrawiam
UsuńMMmmmmm...chętnie poczęstujemy się do porannej kawy ;);) i te piękne talerzyki.
OdpowiedzUsuńU nas to ciasto pod nazwą "Amerykańska szarlotka" <3 <3
Serdeczności!!!
Tapenda
Częstuj się, częstuj ... kawkę też zrobię ... pozdrawiam ...
UsuńDopisz ilość mąki...a ciacho super. Piekłam gdy tylko pojawiło się u Danusi, jest rewelacyjne
OdpowiedzUsuńo sorki, jest mąka...to nie wiem czemu na Fb tak pytają o nią
OdpowiedzUsuńjest, jest - dopisałam :))
UsuńHelenko, bardzo Ci dziękuję za skorzystanie z przepisu. Jesteś kochana.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie i życzę Tobie udanego weekendu. U nas znowu upały, na co nie jestem kompletnie odporna.
Danusiu u nas kolejny upalny tydzień, i... też już wysiadam :( zaczynam tęsknić za chłodem i deszczem. Takiego upalnego lata nie było podobno w UK od 40 lat! Tobie również spokojnego weekendu i może w końcu już nie tak upalnego? :)
UsuńHelenko, ciasto cudowne...zastawa ach..... :)))), zabieram wszystko ;-)
OdpowiedzUsuńzabieraj :)))
Usuńwyglada pysznie: http://kingapawlikowska.blogspot.com/, u mnie placek bez cukru :).
OdpowiedzUsuńoo.. chętnie zerknę co to za placuszek :))
UsuńWygląda bardzo apetycznie z tymi migdałami :)
OdpowiedzUsuńCzęsto takie robię. Nauczyłam się od mamy :)
OdpowiedzUsuńorzechy są tłuste więc i bez oliwy wyjdzie dobre :) robię takie od lat ale bez kajmaku i rodzynek
OdpowiedzUsuńu nas ten placek nosi nazwe placek amerykanski:) co region to inna nazwa:P
OdpowiedzUsuńRobiłam to ciasto z lekką obawą ale muszę stwierdzić, że jest rewelacyjne :)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakowało :)
UsuńA co można dać zamiast migdałów?? Nie przepadam za migdałami
OdpowiedzUsuńWeroniko możesz zostawić na górze sam kajmak (ale będzie wtedy się trochę kleiło), albo posypać go delikatnie wiórkami. Możesz też np. polać ciasto polewą czekoladową lub po prostu posypać cukrem pudrem.
Usuń