Pyszne paluchy z indyczego mięsa, dla zaostrzenia smaku z pieczarkowo-cebulowym farszem.
Mąż miał z frytkami i surówką, a ja zajadałam się z fasolką, marchewką i groszkiem na ciepło. Pyszny, prosty i zdrowy obiad 😍
Często do niego wracam, zmieniając tylko obiadowe dodatki 😉
Polecam gorąco!
Składniki:
- 500 g mięsa z indyka (ja miałam pierś)
- 1 namoczona kajzerka
- 1 jajko
- 150 g pieczarek
- 2 cebule
- sól
- pieprz
- papryka słodka
- 2 ząbki czosnku
- bułka tarta
- olej
Mięso mielimy razem z 1 cebulą, odciśniętą kajzerką i czosnkiem. Doprawiamy solą, pieprzem, papryką. Dodajemy jajko i dokładnie wyrabiamy masę. Na oleju podsmażamy posiekaną drobno cebulę i pokrojone drobno pieczarki . Doprawiamy je solą i pieprzem. Odciskamy ew.sok, który puściły pieczarki. Lekko studzimy. Na zwilżoną dłoń nakładamy łyżkę mięsa mielonego, rozpłaszczamy je nadając mu kształt prostokąta. Na środek nakładamy pieczarkowy farsz. Mięso "sklejamy" nadając kształt podłużnego palucha. Każdy panierujemy w bułce tartej i smażymy z wszystkich stron na oleju.
Bardzo ciekawa propozycja...
OdpowiedzUsuńWypróbuję przy njabliższej okazji...
Polecam bo wyszły pyszne :))
Usuńtrafiłam tu przypadkiem, przejrzałam trochę Twojego bloga i jestem pod wrażeniem. Podobają mi sie Twoje pomysły na obiady. Niby proste ale zawsze inaczej, masz świetne inspiracje, gdy będe miała problem pt "co dzis zrobic na obiad" to będę do Ciebie lukać :)
OdpowiedzUsuńA paluchy świetne - dawno nie robiłam żadnych kotletów.
Pozdrawiam Anulla
http://fabrykapomyslow50.blogspot.com/
A lukaj Anullo lukaj będzie mi bardzo przyjemnie :)) Moje pomysły i dania są proste, zwyczajne... domowe, bo taka kuchnię lubię najbardziej :)) pozdrawiam
Usuń