środa, 14 maja 2014

AROMATYCZNA SZYNKA W SOSIE MYŚLIWSKIM

Jeśli dysponujemy ładnym kawałkiem chudej szynki możemy upiec go w całości, i podać np. z sosem myśliwskim (moim ulubionym). 
Zaręczam, że tak podane mięso będzie smakowało wszystkim, 
a w szczególności mięsożernym panom ... 😉 
(takowego wyhodowałam na własnej piersi! 😊) 


Składniki:
  • 1,5 kg szynki wieprzowej
  • olej
  • majeranek
  • sól
  • pieprz
  • słodka papryka
  • czosnek granulowany
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • jałowiec
  • 100 g wędzonego boczku
  • 2 ogórki kiszone
  • 1 czubata łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 szklanka bulionu
  • 2 łyżki śmietany 18%
Wykonanie:

Szynkę nacieramy olejem, następnie obficie obsypujemy przyprawami: solą, pieprzem, majerankiem, papryką i czosnkiem. Zawijamy w folię spożywczą, wkładamy do miseczki, i  odstawiamy do lodówki  najlepiej na całą noc.
Na patelni rozgrzewamy smalec. Obsmażamy szynkę z każdej strony dość mocno, aby w mięsie zamknęły się pory, przez co zachowa swoją soczystość. Następnie przekładamy ją do naczynia żaroodpornego wraz z powstałym od podsmażenia sokiem, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, 2-3 ziarnka jałowca, podlewamy 1 szkl. bulionu, naczynie przykrywamy i dusimy mięso w piekarniku nagrzanym do ok 190st ok. 1,5h (reguła-1h na 1kg mięsa). Po tym czasie mięso wykładamy na talerz, a powstały sosik przelewamy do garnka. Dodajemy do niego koncentrat pomidorowy oraz pokrojony w paseczki boczek, i pokrojone w paski ogórki kiszone. Zagotowujemy. (Jeśli lubimy gęste, zawiesiste sosy, łyżkę mąki rozrabiamy w odrobinie zimnej wody i wlewamy do gotującego się sosu). Na koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem, i dodajemy śmietanę.  Szynkę kroimy na plastry, i polewamy przyrządzonym sosem.





1 komentarz:

  1. Dziękuję Kasiu za miłe słowa i zaproszenie. Wpadnę na pewno :) Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń