wtorek, 4 lutego 2014

CHLEBEK WIELOZIARNISTY

Pyszny wieloziarnisty chlebek z dużą ilością zdrowych ziaren. 
Smakuje najlepiej ze świeżym masłem, albo białym twarożkiem i szczypiorkiem ... mmm niebo w gębie ❤


Składniki:
    

  •  500 g mąki pszennej
  • 20 g świeżych drożdży
  • 450 ml ciepłej wody  
  • 0.5 szklanki  otrąb owsianych
  • 0.5 szklanki dowolnych ziaren: siemię lniane, słonecznik, dynia
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru


Wykonanie:

Drożdże rozkruszyć do miseczki  z ciepłą wodą, dokładnie rozmieszać, aż do rozpuszczenia. W  misce wymieszać wszystkie pozostałe składniki i wlać wodę z rozpuszczonymi drożdżami. Odstawić w ciepłe miejsce na ok 15 minut, po czym wszystko dokładnie wymieszać drewnianą łyżką. Odstawić na kolejne 20 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Po tym czasie ciasto jest gotowe do przełożenia do foremki. Ciasto jest  dość luźne, proszę się tym nie przejmować. Ciasto przekładamy do keksówki wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp.180st i pieczemy ok 1h (do suchego patyczka). Po upieczeniu studzimy na kratce.




4 komentarze:

  1. Smak domowego chleba.. najlepszy ;D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dokładnie :) taki chlebek nawet suchy jest pyszny :))

      Usuń
  2. Pychota chlebek, domowy smakuje najlepiej :)

    OdpowiedzUsuń