Pyszna i chrupiąca surówka z tak lubianej przez wszystkich kapusty pekińskiej. Smaczny dodatek do obiadu, do grillowanych mięs, a dla nie mięsożerców - może stanowić pyszną lekkostrawną kolację.
Składniki:
- kapusta pekińska
- 5 rzodkiewek
- 1/2 zielonego ogórka
- mała puszka groszku (200g)(kupuję drobniutki Bonduelle lub Pudliszki)
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżka gęstego jogurtu
- sól
- pieprz
- szczypta cukru
- koperek
Wykonanie:
Pekinkę, rzodkiewkę oraz obrany wcześniej ogórek kroimy. Groszek odcedzamy z zalewy. Wszystkie składniki mieszamy w misce, solimy, pieprzymy dodajemy szczyptę cukru do smaku. Dodajemy majonez wymieszany z jogurtem. Dodajemy koperek (lub szczypiorek). Całość mieszamy i chłodzimy w lodówce ok 30 minut, aby składniki przegryzły się.
lubię pekinkę za to że jest soczysta i szybko coś można z niej zrobić, z groszkiem jeszcze nie łączyłam
OdpowiedzUsuńpolecam spróbować :) kupuje taki drobniutki groszek Bonduelle w małych puszkach, jest rewelacyjny!
UsuńHelenko przepis bardzo fajny i go wkładam do działu " do zrobienia", ale poczekam na moje rzodkiewki i ogórki, bo u nas jest sama chemia .
OdpowiedzUsuńPozdrawiam cieplutko!!!
Jeśli ktoś lubi mozna dodać ząbek czosnku i zioła prowansalskie...
OdpowiedzUsuńŚrednia ta sałatka- brakuje jakiegoś wyrazistego akcentu- kukurydzy, papryki, ogórka kiszonego/korniszonego itp. Inaczej jest trochę mdła.
OdpowiedzUsuńByło super!Ewa
OdpowiedzUsuń