sobota, 23 listopada 2013

MINI GALARETKI DROBIOWE

Galareta drobiowa to smaczny pomysł na wykorzystanie gotowanego mięsa  i warzyw, które było bazą do zupy czy  rosołu. Można również specjalnie ugotować 2-3 udka (mięso z udek kurczaka nie jest tak suche jak z piersi), kilka warzyw i nie licząc zastygania galarety - w krótkim czasie mieć smaczną przekąskę.
Smaczne, zdrowe i niskokaloryczne 😊



Składniki:
  •       3  udka kurczaka 
  •       2  marchewki
  •       kawałek selera 
  •       1 pietruszka
  •       kawałek pora
  •       sól
  •       pieprz
  •       6 łyżeczek (płaskich) żelatyny
  •       kilka ziaren ziela angielskiego
  •       2 liście laurowe
  •       3 jajka
  •       mała puszeczka drobnego groszku
  •       natka pietruszki
  •       czerwona papryka konserwowa
  •       3l wody

Wykonanie:

W garnku zagotowujemy udka, uprzednio umyte wraz z obranymi warzywkami: marchewką, pietruszką, selerem, porą. Dodajemy ziele angielskie, liść laurowy i sól. Gotujemy na małym ogniu do miękkości warzyw i mięsa. Po ugotowaniu wyjmujemy z bulionu udka i warzywa, bulion przecedzamy i do gorącego dodajemy żelatynę. Zagotowujemy (ale nie gotujemy) mieszając i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.  Mięso obieramy, kroimy w drobną kostkę, podobnie marchew i pietruszkę. Groszek odcedzamy, ugotowane na twardo jajka kroimy na plasterki, paprykę konserwową w kostkę. W pojemniczkach układamy na spodzie wg uznania:np. jajko,groszek - zalewamy odrobiną bulionu i czekamy aż pierwsza warstwa zastygnie. Następnie układamy mięsko i pozostałe składniki galarety zalewając pojemniki do końca galaretą. 
Taką galaretę możemy wg uznania sporządzać albo w jednym dużym naczyniu albo (ja zazwyczaj tak robię) w mniejszych pojemniczkach np. po jogurcie.






KRUCHE CIASTO Z JABŁKAMI I BUDYNIEM


Proste, kruche ciasto przełożone warstwą prażonych jabłek i śmietankowym budyniem. Bardzo smaczna kombinacja smakowa ... polecam! 😊



Składniki na ciasto:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka maki krupczatki
  • 2 jajka
  • 16 g cukru waniliowego
  • 1/2 szklanki cukru pudru 
  • 200 g margaryny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa budyniowa:
  • 3/4 l. mleka
  • 2 budynie śmietankowe  z cukrem
Ponadto
słoik prażonych jabłek (ok.700ml)

Wykonanie:
Z podanych na ciasto składników zagnieść jednolite ciasto. Następnie podzielić je na dwie części. Włożyć do lodówki, w tym czasie przygotować budyń wg opisu na opakowaniu, z tym, że zamiast 1l mleka użyłam 3/4l.
Blaszkę o wymiarach (22 x 40 cm) wysmarować tłuszczem.  Na spód blachy wyłożyć jedną część ciasta, nakuć widelcem, na to wyłożyć prażone jabłka, wyrównać. Na jabłka wylać budyń (może być ciepły) chwilkę odczekać, by lekko odparował i wyłożyć na górę pozostałą część ciasta. Można ją sobie rozwałkować na stolnicy i na wałku przenieść ciasto.
Piec około 50 minut w 190  st. C.  Dobrze wystudzić, najlepiej w lodówce. Wystudzone ciasto posypać cukrem pudrem.