środa, 14 sierpnia 2013

RZECZ O MOJEJ LODÓWCE ...

Dziś będzie post o mojej lodówce, ale .... nie o jej zawartości, żebyście nie powiedzieli, że... ja wciąż ... tylko o jedzeniu :-) Będzie o lodówce na zewnątrz. Od kilku lat zbieram magnesy, takie właśnie do przypięcia na lodówkę. Zebrała się już tego spora kolekcja, ale jeśli widzę kolejny "fajny okaz" nie mogę się oprzeć, aby nie zrobić sobie ... chwili przyjemności. Uwielbiam patrzeć na nie, bo każdy z nich jest maleńkim wspomnieniem przeżytych chwil ... każdy z nich coś lub  kogoś ... mi przypomina


Np. odwiedzone miejsca ...



Z niektórych można wyczytać co lubię ... i do czego mam słabość ...




są i takie o bardziej refleksyjnej treści ...



o... proszę i zdjęcie... sąsiada się zaplątało !


a to już coś dokładnie o mnie :-)














ZAPIEKANKA Z KASZANKI, ZIEMNIAKÓW I KAPUSTY KISZONEJ

Kolejny przepis z kaszanką w roli głównej, którą serwuję u mnie w domu od czasu do czasu. Może być to pomysł na obiad albo gorącą kolację. Proste i smaczne danie. Gorąco polecam wszystkim miłośnikom kaszanki :))


Składniki

  • ziemniaki
  • kapusta kwaszona (dość kwaśna)
  • kaszanka
  • cebula
  •  ser żółty
  • majeranek
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
Nie podaję ilości, zależy ona od wielkości naczynia do zapiekanki i oczywiście od naszych apetytów.

Wykonanie:

Ziemniaki gotujemy na pół twardo w lekko osolonej wodzie. Studzimy, kroimy w plastry. Kapustę gotujemy z liściem laurowym, zielem angielskim i odrobiną soli . Na patelni smażymy 2 spore cebulki, po koniec smażenia dodajemy kawałki kaszanki obranej z flaka. Wszystko podsmażamy dodając do smaku majeranek.
Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem i wykładamy ściśle na przemian:pokrojone w talarki ziemniakami, kapustę,kaszankę aż do wyczerpania składników. Posypujemy startym na tarce serem.


Wstawiamy do piekarnika na 180st, na około pół godziny.







ZUPA Z SUSZONYCH ŚLIWEK

 Zupa z suszonych śliwek, przygotowywana i podawana była i jest do dnia dzisiejszego w wielu domach tylko na wigilijną kolację. 
Jest szczególnie znana w regionie, z którego pochodzę czyli na Kujawach. Większość Kujawianek nie wyobraża sobie, aby przygotowywać tę potrawę na inne okazje w ciągu roku:-)
W moim domu na wigilijnym stole też królowała zupa z suszonych śliwek, jednak kiedy mam wielką ochotę robię ją jeszcze raz lub dwa razy w ciągu roku, bo bardzo lubię zapach i smak śliwkowego suszu...





Składniki:

  • 200 g suszonych śliwek bez pestek
  • 1 budyń waniliowy
  • cukier

Wykonanie:

Śliwki myjemy, wrzucamy do 2l wrzącej wody i gotujemy z odrobiną cukru, aż owoce lekko się rozgotują. Budyń waniliowy rozrabiamy w szklance wody - wlewamy na gotują się zupę. Całość gotujemy 2-3 minuty. Próbujemy i doprawiamy do smaku cukrem. Podajemy z drobnym makaronem.