Kolejny przepis z kaszanką w roli głównej, którą serwuję u mnie w domu od czasu do czasu. Może być to pomysł na obiad albo gorącą kolację. Proste i smaczne danie. Gorąco polecam wszystkim miłośnikom kaszanki :))
Składniki
- ziemniaki
- kapusta kwaszona (dość kwaśna)
- kaszanka
- cebula
- ser żółty
- majeranek
- ziele angielskie
- liść laurowy
Nie podaję ilości, zależy ona od wielkości naczynia do zapiekanki i oczywiście od naszych apetytów.
Wykonanie:
Ziemniaki gotujemy na pół twardo w lekko osolonej wodzie. Studzimy, kroimy w plastry. Kapustę gotujemy z liściem laurowym, zielem angielskim i odrobiną soli . Na patelni smażymy 2 spore cebulki, po koniec smażenia dodajemy kawałki kaszanki obranej z flaka. Wszystko podsmażamy dodając do smaku majeranek.
Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem i wykładamy ściśle na przemian:pokrojone w talarki ziemniakami, kapustę,kaszankę aż do wyczerpania składników. Posypujemy startym na tarce serem.
nie wpadłabym na to ale wygląda cudownie!
OdpowiedzUsuńco powiesz na kulinarne rozdanie u mnie?:)
jasne, nie ma problemu :-) ciesze się, że się podoba - a jak jeszcze będzie smakowało, to super! rozdawaj... rozdawaj ;-) pozdrawiam
UsuńWspaniała zapiekanka :)
OdpowiedzUsuńtaka zwyczajna... prościutka.. ale naprawdę bardzo smaczna :-)
UsuńŚwietny pomysł, uwielbiam kaszankę! :D Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńnie spotkalam sie jeszcze z taka wersja podania kaszanki:)ciekawy pomysl:)
OdpowiedzUsuńpolecam :))
Usuń