środa, 1 maja 2013

SMAŻONE KURKI Z JAJKAMI CZYLI AROMATYCZNA JAJECZNICA

Pieprznik jadalny czyli nasza pospolita kurka ceniona jest przez nas za swój niepowtarzalny aromat i smak. 
U mnie zdecydowanie nr 1 wśród wszystkich grzybów. 
Po zupie kurkowej, którą ostatnio gotowałam,
 przyszedł czas na jajecznicę z kurkami :)




Składniki:(na 2 porcje)

  • 150g kurek
  • 1 mała cebula
  • 1 łyżka sklarowanego masła
  • 4 jajka, roztrzepane
  • sól, świeżo zmielony pieprz
  •  szczypiorek albo natka do posypania

Wykonanie:


Kurki dokładnie umyć, osuszyć, większe pokroić. Cebulę obrać i drobno pokroić. Na patelni rozgrzać masło. Zeszklić cebulkę, dodać kurki. Smażyć na średnim ogniu ok 10min(nie dłużej bo staną się twarde). Następnie wylać roztrzepane i posolone jajka, na małym ogniu usmażyć jajecznicę. Podawać posypaną odrobiną świeżo zmielonego pieprzu, natką lub grubym szczypiorkiem. Smacznego!








RURKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO Z BUDYNIEM

Mrożone ciasto francuskie ma wiele walorów, ale jeden najważniejszy: wystarczy je tylko rozmrozić, żeby wyczarować w 20 minut... no... dobra - 30 minut coś pysznego. Tym razem pomyślałam o rurkach z kremem, gdyż od niedawna jestem szczęśliwą posiadaczką metalowych foremek do wykonywania tychże słodkości 😊



A potrzebujemy na nie:

  • opakowanie ciasta francuskiego mrożonego (400 g) - oczywiście ambitne panie domu, jeśli tylko dysponują czasem, mogą zrobić ciasto własnoręcznie
  • budyń śmietankowy na 0.5 l mleka bez cukru
  • 0.5 l mleka
  • 3 łyżki cukru
  • łyżeczka masła
  • skórka otarta z 1 sparzonej cytryny
  • odrobina cukru wanilinowego do posypania rurek
  • 1 jajko

Wykonanie: 


Ciasto francuskie odmrażamy. Ja zazwyczaj przekładam je poprzedniego dnia z zamrażarki do lodówki. Budyń śmietankowy gotujemy wg przepisu na opakowaniu, dodając 3 płaskie łyżki cukru, i dodatkowo łyżeczkę masła, która sprawi, że nasz budyń będzie bardziej delikatny. Oczywiście można tez zrobić popularny krem budyniowy i nim napełnić nasze rurki. Z ciasta francuskiego wycinamy długie paseczki. Każdy pasek nawijamy na foremkę do rurek,rozpoczynając od jej wąskiej części. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy cukrem waniliowym. Pieczemy w temperaturze 200st ok 15 min (do zezłocenia się). Po wystudzeniu napełniamy naszym wystudzonym budyniem bądź np. bitą śmietaną.