Mrożone ciasto francuskie ma wiele walorów, ale jeden najważniejszy: wystarczy je tylko rozmrozić, żeby wyczarować w 20 minut... no... dobra - 30 minut coś pysznego. Tym razem pomyślałam o rurkach z kremem, gdyż od niedawna jestem szczęśliwą posiadaczką metalowych foremek do wykonywania tychże słodkości 😊
A potrzebujemy na nie:
- opakowanie ciasta francuskiego mrożonego (400 g) - oczywiście ambitne panie domu, jeśli tylko dysponują czasem, mogą zrobić ciasto własnoręcznie
- budyń śmietankowy na 0.5 l mleka bez cukru
- 0.5 l mleka
- 3 łyżki cukru
- łyżeczka masła
- skórka otarta z 1 sparzonej cytryny
- odrobina cukru wanilinowego do posypania rurek
- 1 jajko
Wykonanie:
Ciasto francuskie odmrażamy. Ja zazwyczaj przekładam je poprzedniego dnia z zamrażarki do lodówki. Budyń śmietankowy gotujemy wg przepisu na opakowaniu, dodając 3 płaskie łyżki cukru, i dodatkowo łyżeczkę masła, która sprawi, że nasz budyń będzie bardziej delikatny. Oczywiście można tez zrobić popularny krem budyniowy i nim napełnić nasze rurki. Z ciasta francuskiego wycinamy długie paseczki. Każdy pasek nawijamy na foremkę do rurek,rozpoczynając od jej wąskiej części. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy cukrem waniliowym. Pieczemy w temperaturze 200st ok 15 min (do zezłocenia się). Po wystudzeniu napełniamy naszym wystudzonym budyniem bądź np. bitą śmietaną.
Muszkę zrobić bo rurki mam już chyba z 10 lat i zapomnialam że mam :-( Twoje jak malowane!!!
OdpowiedzUsuńmnie dzis "naszło" bo mam w końcu u siebie w sklepie ciasto francuskie (mrożone) więc jest okazja na szybkie co-nie-co do kawy :)
Usuńte rurki trzeba szybko jeść bo miękną od kremu i tracą chrupkość
Usuńpycha... masz racje :-)
OdpowiedzUsuń