środa, 1 maja 2013

SMAŻONE KURKI Z JAJKAMI CZYLI AROMATYCZNA JAJECZNICA

Pieprznik jadalny czyli nasza pospolita kurka ceniona jest przez nas za swój niepowtarzalny aromat i smak. 
U mnie zdecydowanie nr 1 wśród wszystkich grzybów. 
Po zupie kurkowej, którą ostatnio gotowałam,
 przyszedł czas na jajecznicę z kurkami :)




Składniki:(na 2 porcje)

  • 150g kurek
  • 1 mała cebula
  • 1 łyżka sklarowanego masła
  • 4 jajka, roztrzepane
  • sól, świeżo zmielony pieprz
  •  szczypiorek albo natka do posypania

Wykonanie:


Kurki dokładnie umyć, osuszyć, większe pokroić. Cebulę obrać i drobno pokroić. Na patelni rozgrzać masło. Zeszklić cebulkę, dodać kurki. Smażyć na średnim ogniu ok 10min(nie dłużej bo staną się twarde). Następnie wylać roztrzepane i posolone jajka, na małym ogniu usmażyć jajecznicę. Podawać posypaną odrobiną świeżo zmielonego pieprzu, natką lub grubym szczypiorkiem. Smacznego!








6 komentarzy:

  1. Mniaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaam!!!!!!!!!!!!!!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. mniaaammmm.... nic podać - nic ująć :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. U mnie też dzisiaj kuchnia serwowała jajecznicę, nie z kurkami tylko tradycyjną.

    OdpowiedzUsuń