poniedziałek, 22 kwietnia 2013

MIĘCIUTKIE BUŁKI CEBULOWE

Pyszne, mięciuchne, pachnące w całym domu smażoną na maśle cebulką... Przepis znalazłam w internecie i spodobała mi się w nich właśnie ta maślana cebulka ❤
Piekłam je pierwszy raz, ale wyszły idealnie! 
Na pewno będę piekła je systematycznie.

Składniki na 16 bułeczek:
  • 1/2  szklanki letniego mleka
  • 1 łyżka cukru
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • 3 łyżki  roztopionego masła
  • 3/4 szklanki letniej wody 
  • 1 duża łyżka suchych drożdży (12 g) lub 24 g świeżych
  • 3 średnie cebule, (drobniutko pokrojone i podsmażone, mogą być starte na oczkach)
  • 5 szklanek mąki pszennej
Dodatkowo:
  • 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania
Wykonanie:

Cebulę zetrzeć na oczkach, podsmażyć na maśle, wystudzić. Wymieszać: mleko, wodę, cukier, sól i roztopione masło. Drożdże wymieszać z mąką (ze świeżych zrobić wcześniej rozczyn, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia), umieścić w dużej misce, dodać płynne produkty i cebulkę. Zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką do podwojenia objętości. Ja korzystam zawsze z piekarnika włączonego na minimum, gdyż w kuchni nie mam zbyt ciepło.

Kiedy ciasto podwoi objętość, wyjąć je, wyrobić, podzielić na około 16 części. Uformować bułeczki, położyć na blaszce wcześniej wysypanej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia. 


Przykryć, odstawić do ponownego wyrośnięcia na 20 minut. Przed samym pieczeniem bułeczki  posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem.
Piec około 20 minut w temperaturze 200ºC. Studzić na kratce.


Moje podczas pieczenia trochę się "posklejały"... co nie wpłynęło w żaden sposób na 
smak bułek


A potem zostaje nam już tylko posmarować taka bułeczkę samym masłem... 
albo zjeść z tym, z czym lubimy ...

Ja jadłam z twarożkiem...


reszta rodziny z ... :)



TRADYCYJNE GOŁĄBKI W SOSIE POMIDOROWYM

Gołąbki to jedno z moich ulubionych dań. Co prawda nie przepadam za ich robieniem, te wszystkie etapy przygotowywania... kapusty, farszu.. sosu zabierają jednak sporo czasu... A jednak od czasu do czasu, kiedy mam wolny dzień, kuszę się na ich przygotowanie, bo apetyt na nie zwycięża niechęć robienia 😎



Składniki:
  • 1 główka kapusty białej
  • 300 g  mielonego mięsa (u mnie z łopatki)
  • ok 200 g ryżu
  • 1 jajko
  • 1 cebula do farszu
  • 1 cebula do sosu
  • olej 
  • sól 
  • pieprz 
  • koperek
Na sos:
  • bulion 
  • ok 30g masła (najlepiej klarowane jeśli mamy)
  • łyżka mąki
  • koncentrat pomidorowy
  • śmietanka 18% 
  • cukier – szczypta
  • sól, pieprz – do smaku
Wykonanie:

Ryż gotujemy w dużej ilości osolonej wody. Odcedzamy i przepłukujemy zimną wodą. Cebulę siekamy i smażymy na oleju lub smalcu. Dodajemy do ryżu zmielone mięso, cebulę, jajo i przyprawy. Farsz dokładnie mieszamy. Z kapusty usuwamy ostrym nożem głąb i wkładamy ją do wrzątku na ok. 5 minut. Oddzielamy kolejne liście. Osuszamy. Gorsze, uszkodzone liście układamy na dnie naczynia, w którym będziemy dusić gołąbki. Na każdy liść nakładamy porcję farszu i ciasno zwijamy. Gołąbki układamy w naczyniu ściśle obok siebie.



Przygotowujemy sos - W rondelku rozgrzewamy masło, podsmażamy na złoty kolor drobno posiekaną cebulkę, dodajemy koncentrat pomidorowy i chwilę smażymy, a następnie zalewamy go bulionem i doprowadzamy do wrzenia. Mąkę mieszamy ze śmietanką, dolewamy po łyżce gorący bulion z przecierem cały czas mieszając, dzięki temu później sos się nie zważy. Tak ocieploną śmietankę z mąką wlewamy do sosu, ciągle mieszając. Doprawiamy do smaku. Zagotowujemy sos, żeby zgęstniał.
Zalewamy gołąbki sosem pomidorowym tak, żeby całe były przykryte. Od góry przykrywamy gołąbki liśćmi kapusty. Naczynie z gołąbkami wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180ºC i zapiekamy przez ok. 1.5 godziny. Całość sosu po wyjęciu posypujemy koperkiem.


 




WARSTWOWA SAŁATKA Z KURCZAKIEM

Składniki:
  • pół dużej kapusty pekińskiej lub jedna mała
  • filet z kurczaka
  • mała puszka kukurydzy 200 g.
  • 4 ogórki konserwowe
  • 1 marchewka (dla nadania koloru między warstwami)
  • sól, pieprz i przyprawa gyros wedle uznania
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżka keczup
  • olej
  • 2 jajka

Wykonanie:

Mięso pokrojone w kostkę i obsypane przyprawą do gyrosa obsmażamy na oleju.  Podlewamy odrobiną wody i dusimy chwilę do miękkości. Podczas, gdy mięso stygnie kroimy kapustę, ogórki.W szklanej salaterce przekładamy warstwami (kolejność wg uznania) mięso, kukurydzę, marchewkę, kapustę - sos majonezow-ketchupowy, ogórek konserwowy, znowu warstwę mięska, naszego sosu, wierzch posypujemy jajkiem startym na oczkach i posypujemy szczypiorkiem. Sałatka jest najlepsza po schłodzeniu 2h w lodówce - jak się przegryzie, o ile zdołamy wytrwać do tej pory...